maanantai 31. lokakuuta 2016

Omena- marenkitorttu ilman kananmunaa

Leivontafoorumilla on lokakuussa meneillään vegaanihaaste. Olen ollut tietoinen kananmunattomasta marengista ja nyt tuli oiva tilaisuus sitä kokeilla. Marenkiin tulee kikherneen lientä ja sokeria. Piirakka oli haasteellinen sen takia koska marenki ei tahtonut kypsyä vaan jäi vetiseksi. Se tarvitsee pidemmän paistoajan. Ensimmäisen tein ilman viinietikkaa ja toisen kokeilin viinietikalla. Jälkimmäisen kanssa marengista tuli tiiviimpää ja pursotettaessa tuli kauniimpaa jälkeä. Marenki täytyy olla myös todella hyvin vatkattua että onnistuu. Marenki oli todella hyvän makuista eikä siitä huomannut että siinä ei ollut kananmunaa.

Tässä on kuva ensimmäisestä marengista. Siitä ei tullut ihan yhtä kiiltävää kuin toisesta jossa oli mukana viinietikkaa. Tämä myös hieman levisi pursotettaessa. Toisesta versiosta en huomannut ottaa kuvaa...




Pohja:
1,5dl ruokosokeria
1dl rypsiöljyä
0,5tl suolaa
2,5tl leivinjauhetta
2,5tl aitoa vaniljasokeria
4dl vehnäjauhoja
2,5dl puolukkamehua (Lapin marjan valmis juotava mehu)

 Sekoita pohjan aineet keskenään. Levitä öljyllä voidellun piirakkavuoan pohjalle.
Paista 175 ºC:ssa 10 min.

Omenatäyte:
4-5 isoa omenaa kuutioina
2dl vettä
1dl ruokosokeria
1rkl perunajauhoja
2rkl kylmää vettä


Keitä omenakuutiot sokeriliemessä kypsäksi.
Sekoita perunajauho ja vesi. Kaada omenaseoksen joukkoon, anna kiehahtaa.
Kaada omenaseos esipaistetun pohjan päälle


Marenki:
1,5dl säilyke kikherneen lientä
1,5dl siro erikoishienoa sokeria
2tl aitoa vaniljasokeria
1tl omenaviinietikkaa

Vatkaa kikherneen liemi vaahdoksi.
Lisää sokerit pienissä erissä rauhallisesti vatkaten.
 Vaahdota kunnes vaahto on jämäkkää
Pursota marenki omenatäytteen päälle ja jatka paistamista 30-45min.



Torttu sijoittui kolmanneksi. Kiitos ♡
Sain Valion palkinnon Lapuan kankureiden patakintaat. Aivan ihanat ♡





perjantai 21. lokakuuta 2016

Saapunut kummitus

Niin rantautui sly-ringin kummitus :-)
Aika suloinen eikö vain?

Suuri kiitos!!!


sunnuntai 16. lokakuuta 2016

Kurpitsa-fetapiirakka

Sain sly-pariltani myös ohjeen tähän kurpitsa-fetapiirakkaan. Ohjeessa oli valmis piirakkapohja mutta koska sitä ei ollut, tein pohjan Valion ohjeella joka olikin oikein hyvä tähän piirakkaan. Kurpitsasta sain tehtyä vielä lyhdyn ulos! Koversin kurpitsaa varovasti reunoilta ja silmistä ym. =)

Pohja:
1dl spelttijauhoja
1,5dl vehnäjauhoja
0,5tl suolaa
1 keltuainen
1dl juoksevaa margariinia

Mittaa kaikki pohjan ainekset kulhoon. Sekoita tasaiseksi taikinaksi.
Painele taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.

Nyt huomasin että ohjeessa oli että paista pohjaa 175 asteessa noin 10min. 
No, en kyllä paistanut ja kypsäksi tuli :-)



Täyte:
200g talvikurpitsaa
rosmariinia
merisuolaa
oliiviöljyä
1dl vettä
100g kesäkurpitsaa
150g fetajuustoa
50g pinaattia
150g ranskankermaa
merisuolaa 
pippuria

Pilko ja kuori kurpitsa. 
Laita oliiviöljyä ja kurpitsakuutiot pannulle. Mausta rosmariinilla ja merisuolalla.
Anna paistua noin 7min. Lisää vettä noin 1dl.
Anna kurpitsakuutioiden kypsyä lähes valmiiksi.

Pilko kesäkurpitsa, murenna fetajuusto.
Lisää kurpitsan joukkoon kaikki muut aineet.
Sekoita.

Meinasin laittaa myös kananmunaa joukkoon mutta jätin laittamatta. Olisi voinut laittaa myös 1-2 kananmunaa...

Laita täyte piirakkapohjan päälle.
Paista 200ºC:ssa noin 30min.


Kiitos parilleni myös tästäkin ohjeesta <3

Mokkapalat

Sain pariltani myös mokkapaloihin jauheseoksen. En ole näihin ennen tutustunutkaan. Tästä helpommaksi ei leivonta enää tulee =)
Sekoitettiin vain munat, rasva ja jauheseos ja sitten uuniin. Kuorrutus oli myös valmiina.








Valmis piirakka oli ehkä aavistuksen kuivempaa kuin itse tehty, mutta maku oli kyllä hyvä. Hyvä tuote!

Kiitos parille!

Vaniljavanukas

Sain sly-pariltani vaniljavanukaspussin. Tarvittiin vain maitoa, vanukasjauhepussi ja sokeria.
Erittäin helppoa :-)





5dl maitoa
jauhepussi 36g
2rkl sokeria

Pinnalle ripottelin puolukkajauhetta


Mittaa maito kattilaan. 
Ota maidosta 6rkl erikseen ja sekoita joukkoon vanukasjauhepussi sekä 2rkl sokeria.

Kuumenna isompi määrä maitoa ja kun se alkaa kiehahtaa, lisää maito-vanukasjauheseos joukkoon.
Anna kiehahtaa.
Siirrä jälkiruoka-astioihin ja vie kylmään hyytymään.

Tämä oli hyvää ja ei yhtään liian makeaa. Olisi voinut laittaa vaikka hillosilmän ;-)
Tuoreiden tai pakastemarjojen kanssa varmasti aivan ihanaa!

Rullapizza

Tämä ohje on jäänyt käteen jo muutamia vuosia sitten. Olen hieman sitä muokannut meille sopivaksi :-)
Tällä kertaa ei kotoa löytynyt sämpyläjauhoja. Korvasin ne grahamjauhoilla. Jauheliha kannattaa paistaa ensin ja antaa sen hieman jäähtyä. Rullaaminen helpottuu...


Pohja:
3dl maitoa
1pss kuivahiivaa
1dl sämpyläjauhoja
0,5tl suolaa
0,5dl öljyä
n. 6dl vehnäjauhoja

Tee pizzataikina. Kohota. Kaaviloi levyksi.


Täyte:

400g jauhelihaa
1 iso sipuli
0,5tl suolaa
mustapippurirouhetta
3/4dl paseerattua tomaattia
1prk ananaspaloja jotka olen vielä puolittanut
1pkt aurajuustoa pilkottuna
1,5rkl pizzamaustetta
2dl emmental-juustoraasteseos

Paista jauheliha ja sipuli. Lisää suola, pippuri ja tomaattisose.
Levitä kaaviloidun pohjan päälle jauhelihaseos, ananaspalat, aurajuusto, pizzamauste ja juustoraaste.
Rullaa rullalle ja siirrä pellille.



Pinnalle:
1dl juustoraastetta
1tl pizzamaustetta

Ripottele rullan päälle juustoraaste ja pizzamauste.



Paista 175ºC:ssa 35min.




perjantai 14. lokakuuta 2016

Sly 36 - Lokakuun paketti

Niin kierros vierähti ja oli aika lokakuun eli kolmannen paketin ja paljastuksen aika. Toki parini ei vielä paljastunut =) Oletan että tähän osoitteeseen on ennenkin saatu paketteja samaiselta parilta... tosin tyttärelle. Tytär mietti että on tutunnäköistä teippiä mutta pari jäi vielä salaisuudeksi ;-)

Aivan ihania paketteja olen saanut ja lämmittää kovasti mieltä, että pari on muistanut myös perheen pienimmäistä. Viesteistä ja paketeista tuli ihan sellainen olo niinkuin parini tuntisi meidät entuudestaan <3

Viimeisestä paketista paljastui:

- leivonta-aines mokkapaloihin
- turkinpippurirouhe
- kahvipaketti
- kick-patukoita
- sitruunan makuinen poksusokeri (ihan uusi tuttavuus, en ole tainnut ennen kuulakkan)
- cappuccino caramel - jauhe
- halloween-servetit
- minions karkit (iso hymy tuli <3 )
- hopeatoffee
- inkiväärijauhe
- pomeranssijauhe
- neilikkajauhe
- kanelijauhe
- vaniljavanukasjauhe
- halloweenkoriste

Paketista löytyi seuraavat ohjeet:

- kurpitsapiirakka 2 erilaista
- syksyinen kurpitsa-fetapiirakka
- kurpitsakeitto
- suklaa-turkinpippurikakku
- halloweenin mini-kurpitsakuppikakut

Aivan mieletön paketti!!! Taas! Suuri kiitos parilleni. Olet osannut yllättää ja on ollut ihana kokeilla ohjeita. Arki on harrastusten ja työn sovittamista. Sly-kierros on ollut ihana piristys arjen keskelle :-)


Paljastuskortti saapui ja Anne & apurit ovat olleet pakettien takana 😊 Kiitos!


Pienet kinkkupiiraset

Pienet foliovuoat ovat odottaneet jo tovin. Vuokien paketin kyljestä otin pohjan ohjeen ja täytteen tein vähän sen mukaan miten olen tehnyt kinkkupiirakoita. Sain ohjeesta pieniä piirakoita noin 36kpl.


Pohja:
200g margariinia
4dl vehnäjauhoja
2tl leivinjauhetta
2dl raastettua kypsää perunaa
0,5dl ruokakermaa

Mittaa kulhoon rasva, jauhot ja leivinjauhe.
Nypi ainekset ryynimäiseksi seokseksi.
Sekoita joukkoon raastettu kypsä peruna ja kerma.
Laita taikina viileään.

Painele kylmä taikina alumiinivuokiin pohjalle ja reunoille jauhoja apuna käyttäen.

Täyte:
250g pizzasuikale
purjoa
mustapippurirouhetta
4dl ruokakermaa
4kananmunaa 
3/4tl suolaa

Laita vuokien pohjalle noin puoleen väliin kinkkusuikaletta, purjoa ja ripaus mustapippurirouhetta.
Sekoita kerma, kananmunat ja suola. Kaada kermaseos kinkkuseoksen päälle vuokiin.

Paista 200ºC:ssa 15-20min.

Pihlajanmarja-omena-mantelipiirakka

Leivontafoorumilla oli käynnissä omenahaaste, jossa piti omenalle löytää makupari. Osallistuin tällä piirakalla. Piirakassa oli mantelia ja pihlajanmarja-omenahilloa. Jopa mies tykästyi piirakkaan vaikka olin ihan varma että se ei maistu. Kertoi, että piirakka ei ole liian makea.



Pihlajanmarja-omenahillo
1l pihlajanmarjoja
2dl vettä
3 omenaa
1l hillosokeria
2tl kardemummaa
2 kanelitankoa

Puhdista marjat ja lohko omenat, lisää vesi. Keitä n.20min. Soseuta sauvasekoittimella.
Lisää hillosokeri ja mausteet ja keitä n. 10min. Kaada hillo kuumana hyvin pestyihin purkkeihin.
Huom! Kardemumman maku on aika voimakas. Puolita ellet pidä voimakkaasta mausta.

Murotaikina:
100g voita
200g vehnäjauhoja
1rkl sokeria
1 kananmuna
2tl aitoa vaniljasokeria
5tl vettä

Erottele kananmunan valkuainen ja keltuainen.
Sekoita jauhot pehmeän voin joukkoon. Sekoita kunnes on muruina. Lisää sokeri, vaniljasokeri, munan keltuainen ja vesi. Sekoita kunnes irtoaa kulhon reunoilta. Kääri tuorekelmuun ja laita kylmään odottamaan 30min.

Täyte:
3 punaista omenaa ohuina siivuina. Käytä isoja omenoita niin saat isoja ruusuja.
1/2 sitruunan mehu
100g marsipaania
100g voita sulatettuna
100g sokeria
2 kananmunaa
140g jauhettua mantelia
75g vehnäjauhoja
1rkl maitoa
6rkl pihlajanmarjahilloa
tomusokeria

1. Laita omenasiivut kulhoon. Lisää sitruunamehu ja vettä kunnes omenat peittyvät. Kuumenna mikrossa 4min. Kuivaa omenasiivut ja kuumenna uuni 170ºC:n. Kuumenna viipaleita uunissa kunnes kuivuvat.
2. Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Taikinasta riittää kahteen pieneen suorakaide-vuokaan. Pistele taikinan pohja muutaman kerran haarukalla.
Peitä taikina foliolla ja laita folion päälle herneitä ettei reunat painu. Paista 15min. Poista folio ja herneet. Voitele taikina munanvalkuaisella ja laita uuniin 10-15min. kunnes on saanut väriä.
3. Kauli 75g marsipaania pöydällä tomusokerin kanssa 20x15cm levyksi. Leikkaa levy pidemmältä sivulta kolmeen osaan. Laita omenansiivuja levyn alareunaan pitkälle sivulle. Käännä marsipaanin toinen puoli omenalohkojen päälle ja rullaa lyhyeltä sivulta ruusukkeeksi. Tee kaikki kolme levyä samalla tavalla. Pyörittele loppu marsipaani pieniksi palloiksi. Jos omenanviipaleita jää, voit tehdä niistä pieniä ruusukkeita.
4. Sekoita sulanut voi, sokeri, munat, mantelijauhot, vehnäjauhot ja maito kulhossa. Vatkaa kunnes ovat hyvin sekoittuneet.
5. Ota piirakkavuoka uunista. Levitä pohjalle 2rkl pihlajanmarja-omenahilloa. Kaada täyte päälle. Paina marsipaaniruusut täytteen päälle. Sirottele marsipaanipallot taikinan päälle. Laita torttu uuniin 30-35min. Jäähdytä 10min.
6. Kuumenna 4rkl pihlajanmarja-omenahilloa kattilassa kunnes kiehahtaa. Sivele hillo tortun pintaan kun torttu on vielä lämmin.

Sirottele pinnalle tomusokeria.

Schär - Gluteeniton leipä

Olen liittynyt buzzatoriin jo muutamia vuosia sitten, mutta nyt osallistuin ensimmäisen kerran ja pääsinkin mukaan. Maisteltavaksi sai gluteenitonta leipää ja keksejä. Leivät ovat tuoreleipiä ja säilyvyyttä oli kuukausi eteenpäin. Hieman leivät tuntuivat kuivahkoilta. Aloitin maistelun vaalealla leivällä jonka paahtimessa paahdoin. Leipä tuli kauniiksi ja oli paahdettuna hyvää. Laitoin lopun leivän pussiin omassa rasiassaan ettei kuivu enempää. Yllätys oli melkoinen seuraavana päivänä kun se oli homeessa.... Nämä leivät pitää kyllä heti avaamisen jälkeen pakastaa ja mielellään heti ostamisen jälkeen.

#Buzzschär #Gluteeniton #Buzzador


tiistai 11. lokakuuta 2016

Salmiakki-juustokakku

Löysin kaupasta uutta lakritsituorejuustoa. Tuorejuustossa oli todella hyvä maku ja sitä olisi voinut syödä vaikka sellaisenaan ;-) Käytin sen kuitenkin sitruunaiseen hyytelökakkuun. Sitruuna ja salmiakki/lakritsi sopii hienosti yhteen. Hieman jännitin mitä kermaa-suklaaseos tykkää sitruunamehusta mutta ei vaikuttanut mihinkään :-) Tämä on mainio vaikka halloween-juhliin.



Pohja:
170g sitruunaisia keksejä
n. 40g rasvaa sulatettuna

Täyte:
2,5dl vispikermaa
400g lakritsi-tuorejuustoa
0,5dl sokeria
4 liivatetta
3rkl hotn´s sweet turkinpippuri
mustaa pastaväriä 

Pinnalle:
0,5dl kuohukermaa
200g valkosuklaata
2rkl sitruunamehua
keltaista pastaväriä

Hienonna keksit ja lisää sulatettu rasva joukkoon.
Painele irtoreunavuoan pohjalle.

Laita liivate pehmenemään.
Vatkaa kerma vaahdoksi.
Sekoita tuorejuusto ja sokeri.
Kiehauta hotn´s sweet ja anna kiehua muutama minuutti jos haluat alkoholin pois. Sulata liivatteet nesteeseen. Kaada liivateseos tuorejuustoseoksen joukkoon. Lisää vatkattu kerma. 
Mikäli haluat seoksesta tummempaa, lisää mustaa pastaväriä joukkoon. 

Huom! Voisi varmasti käyttää myös salmiakki mikstuuraa alkoholin tilalle ja silloin tulisi myös väriä enemmän.

Kaada seos keksimurujen päälle ja anna hyytyä jääkaapissa mielellään seuraavaan päivään.

Kiehauta kuohukerma. Sulata suklaa kerman joukkoon. Lisää sitruunamehu ja sekoita hyvin. 
Mikäli haluat kuorrutteesta keltaista, lisää keltaista pastaväriä joukkoon.



perjantai 30. syyskuuta 2016

M & M - Kakku

Olen ihaillut kakkuja joissa leijuu karkkipussi, oluttölkki ja kaikkea siltä väliltä =)
Halusin kokeilla, josko minäkin osaisin sellaisen kakun tehdä. Tein kakun tyttären syntymäpäiville.
Kakkuun laitetaan pilli, johon kiinnitetään karamellit. Aluksi meinasi usko loppua kun karkit putoilivat alas sitä mukaa kun sain niitä kiinnitettyä.... ajattelin että minun karkkiputkesta tulee todella lyhyt mutta sitten alkoikin suklaa jäähtyä ja karkit pysyä pillissä. Kakun kokoon nähden olisi pilli saanut olla ehkä hieman pidempi mutta olin kyllä lopputulokseen tyytyväinen :-) Kakun täytteenä on mangomousse sekä japp-mousse. Pinnalla karkkien alla suklaa-kinuskikuorrutus.



Kakkupohja:
6 kananmunaa
2dl sokeria
2dl vehnäjauhoja
1dl perunajauhoja
3rkl kaakaojauhetta
2tl leivinjauhetta

Mangomousse: 2 väliin
2,5dl kermaa
200g mangotuorejuustoa
200g mangorahkaa
2dl mangososetta
0,5rkl vaniljasokeria
0,75dl sokeria
4 liivatelehteä

Japp-mousse: 1 väliin
2,5dl kerma
200g tuorejuusto
200g maraboun japp-suklaalevy

Kinuski-suklaakuorrutus:
75g voita
0,5dl sokeria
0,5dl vaalea siirappi
1 rkl kaakaojauhetta
1tl vaniljasokeri
1,5dl kuohukerma
200g marabou japp-suklaalevy

Reunoille: Kitkat- suklaata
Pinnalle: M&M - karkkeja

Valmista kakkupohja edellisenä päivänä.

Valmista ensin mangomousse. Laita liivatteet pehmenemään.
Vatkaa kerma.
Sekoita tuorejuusto, rahka, mangosose ja sokerit. Sulata liivatteet tilkkaan kuumaa vettä ja kaada liivateseos rahkaseoksen joukkoon. Lisää viimeiseksi vatkattu kerma.

Sulata japp-suklaa. Kun suklaa on hieman jäähtynyt, sekoita tuorejuuston joukkoon.
Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää suklaaseoksen joukkoon.

Täytteitä on reilut määrät. Mangomoussea riittää kahteen väliin. 

Laita kakku jääkaappiin ja valmista kuorrutus. Kuorrutusta tulee reilusti, puolet saattaisi riittää...
Sulata voi. Lisää sekaan sokeri, siirappi, kaakao, vaniljasokeri sekä kerma. Keitä matalalla lämmöllä noin minuutti. (keitin hieman kauemmin). Paloittele suklaa paloiksi ja lisää sekaan. Sekoita kunnes suklaa on sulanut.

Sivele kakun pintaan hieman marmeladia. Marmeladi estää, että kakku ei imaise kuorrutusta sisään. 
Kaada kuorrutusta varovasti kakun pintaan. 

Sitten kun kuorrutus on "jämähtänyt", laita kakun reunoille kitkat-suklaita. M&m- karkit kannattaa laittaa seuraavana päivänä etteivät ne sula. Sulatessaan ne värjää kakun pinnan ikävän näköiseksi.

Työnnä pilli kakun keskelle tai mihin kohtaan sen haluat. Sulata hieman suklaata. Anna suklaan jäähtyä niin karkit tarttuvat paremmin eivätkä valahda alaspäin. Kiinnitä karkit yksi kerrallaan. Kannattaa hetki katsoa että pysyy paikallaan. Täytä pinta karkeilla. 
Pujota karkkipussi varovasti pillin päälle. Pillin päähän kannattaa laittaa myös hieman suklaata niin pussi tarttuu paremmin :-)

sunnuntai 25. syyskuuta 2016

Omenalikööri- hyytelökakku

Sain sly-ringiltä syntymäpäivälahjaksi suklaakiekon. Kiekko on aivan mahtava 😊 Hieman vielä pitää harjoitella...
Pohja:
n.150g omena-kaurakeksi gluteeniton
n. 50g juokseva margariini

Täyte:
2dl omena-kermalikööri
300g valkosuklaa
400g maustamaton tuorejuusto
2,5dl vispikerma
2tl aito vaniljasokeri
5 liivatelehteä

Pinnalle:
Suklaakiekosta ruusuja

Kiehauta likööri ja anna kiehua muutama minuutti ellet halua alkoholia kakkuun. Lisää suklaa liköörin joukkoon ja anna sulaa.
Hienonna keksit. Lisää margariini. Taputtele keksiseos vuoan pohjalle.

Vatkaa kermaa vaahdoksi.
Laita liivatteet pehmenemään. Kuumenna tilkka vettä ja sulata liivatteet.
Sekoita tuorejuusto, likööri-valkosuklaa, vaniljasokeri. Lisää liivateseos ja viimeiseksi vatkattu kerma.
Tarkista maku.
Kaada massa vuokaan keksipohjan päälle.
Anna hyytyä seuraavaan päivään.
Koristele suklaaruusuilla 😊

lauantai 17. syyskuuta 2016

Kurpitsa- vuohenjuustogalette

Paketista leivottu 😊
Kokeilin saamastani herkku-leivonta lehdestä kurpitsa-vuohenjuustogalettea. Hauska tuttavuus tämä galette. Tämä ohje oli hieman erilainen kuin aikaisemmin tekemäni. Sopii hyvin vaikka ateriaksi salaatin kanssa 😊


Taikina:
3dl vehnäjauhoja
1tl sokeria
Ripaus suolaa
75g kylmää voita paloina
100g tuorejuustoa
1-2rkl kylmää vettä

Täyte:
1 punasipuli
2rkl öljyä
1tl voita
1rkl balsamietikkaa
1tl ruokosokeria
n.400g myskikurpitsaa
1rkl timjamia
100g vuohenjuustoa
Suolaa ja pippuria
1 kananmuna voiteluun
Ripaus sormisuolaa

Valmista taikina sekoittamalla vehnäjauhot, sokeri ja suola. Nypi voi pieninä paloina joukkoon muromaiseksi taikinaksi. Lisää tuorejuusto ja sekoita mahdollisimman tasaiseksi. Lisää tilkka vettä ja vaivaa taikinaa hieman käsin. Kääri taikinapallo kelmuun ja anna seisoa jääkaapissa vähintään tunti.
Kuori punasipuli ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Lämmitä pannulla 1rkl öljyä ja voi ja hauduta sipuli pehmeäksi pienellä lämmöllä 8-10min. Nosta hieman lämpöä, lisää joukkoon etikka ja sokeri ja anna sipulin karamellisoitua. Mausta hieman suolalla ja pippurilla.
Kuori kurpitsa ja poista siemenet. Leikkaa kurpitsa ohuiksi viipaleiksi. Lisää kurpitsaviipaleisiin öljyä, suolaa, pippuria ja timjami.
Nosta taikina jääkaapista ja kauli 3mm ympyräksi.
Levitä taikinan päälle ohut kerros vuohenjuustoa jättäen reunasta noin 4cm tyhjäksi.
Levitä juuston päälle ensin karamellisoidut sipulit ja niiden päälle maustetut kurpitsaviipaleet.
Taittele taikinareunat täytteen päälle.
Vatkaa kananmunaa hieman ja voitele taikinareunat. Ripottele taikinareunan päälle hieman sormisuolaa.
Paista 200asteessa noin 40min.

Mummo Ankan paahtoleipä

Sain pariltani myös tämän leivän ohjeen. Taikina oli todella helppo tehdä. Lopputulos oli pehmeä ja hyvä leipä. Tein ohjeen kaksinkertaisena. Tähän voisi laittaa vaikka leseitä joukkoon niin saa hieman kuituja mukaan, nyt käytin vain vehnäjauhoja 😊


7dl jauhoja
3.5dl lämmintä maitoa
1dl cheddar-raastetta
30g voita
2tl kuivahiivaa
1tl suolaa
2tl sokeria

Kaikki yleiskoneen kulhoon. Vaivaa noin 6min. Kun taikina on vaivaantunut, kaada leipävuokaan. Ripottele jauhoja päälle ja anna kohota noin 45min. liinan alla.
Paista 200-210 asteessa noin 30min.


Mummo Ankan omenapiirakka

Sain sly-pariltani retron omenapiirakan ohjeen.
Aivan ihanaa piirakkaa vaniljakastikkeen kanssa!

Täyte:
3omenaa pilkottuna
1.5dl sokeria
1tl kanelia
1rkl vettä

Kiehauta kunnes omenat pehmenevät hiukan.

Pohja:
4dl jauhoja
3/4tl suolaa
150g suolaa
n. 3/4dl vettä

Nypi jauhot, voi ja suola taikinaksi. Lisää vettä sen verran että taikinaa on helppo käsitellä.
Kauli taikinasta kansi, taputtele loput vuoan pohjalle ja reunoille.
Kaada täyte ja laita taikinakansi päälle. Nipistele reunat ja tee halutessasi kanteen viillot.
Paista 200asteessa noin 30min.


perjantai 16. syyskuuta 2016

Syyskuun toinen lähetys :-)

Posti toi tänään uuden yllätyksen ♡
Parini kertoi unohtaneensa retro-osuuden. Kuoresta löytyi pojalle aku ankka ja värityskuvia. Oli mukava yllätys. Aku ankasta löytyi monta hauskaa juttua :-) Lisäksi mukana oli ohjeet mummo ankan paahtoleipään sekä mummo ankan omenapiirakkaan. Kortissa oli ohje raparperipaistokseen.
Aivan älyttömän iso kiitos ja halaus parilleni joka jaksaa yllättää ja ilostuttaa ♡


torstai 15. syyskuuta 2016

Juuresgalette

Sain sly-pariltani herkku-leivontaa lehden. Juuresgalette oli uusi tuttavuus ja ohje vaikutti helpolta joten ajattelin kokeilla sitä. Ohjetta en heti lukenut kovin tarkkaan ja ohjeessa käskettiin kuullottaa sipuleita öljyssä ja lisätä raastemassa. Sipulit olisi kuitenkin pitänyt siirtää pannulta hetkeksi sivuun ja lisätä ne juuresseoksen päälle taikinan päälle. Eipä tuo mitään haitannut mutta ulkonäkö olisi ollut kivempi. Kokonaisuus oli hyvä, pehmeä ja murea. Toistekin tulee kyllä tehtyä :-) Ihana vaikka iltapalaksi tai vaikka ruoaksi salaatin kanssa. Täytteitä voi vaihdella makutottumusten mukaan :-)





Juuresgalette 8annosta

Pohja:
150g voita
2dl vehnäjauhoja
1dl ruisjauhoja
1 munankeltuainen
0,5dl kylmää vettä
0,5tl kuivattua timjamia

Täyte:
400g porkkanoita
200g palsternakkaa
3 punasipulia
1 valkosipulinkynsi
1rkl hunajaa
1,5tl suolaa
1tl timjamia
2rkl öljyä paistamiseen

Lisäksi täytteeseen:
2 kananmunaa
150g ranskankermaa
150g emmental-juustoraastetta
1tl suolaa ja mustapippuria
100g vuohenjuustoa
1 muna voiteluun

Pohja:
Sekoita jauhot ja timjami
Nypi voi jauhoseokseen murumaiseksi massaksi
Lisää munankeltuainen ja kylmä vesi
Kääri taikina kelmuun ja laita jääkaappiin levähtämään noin puoleksi tunniksi

Täyte:
Kuori ja raasta porkkanat sekä palsternakka.
Siivuta sipulit ja murskaa valkosipulit.
Kuullota sipuleita öljyssä ja lisää raastemassa. (ota punasipulit sivuun)
Anna kypsyä miedolla lämmöllä noin 5minuutin ajan.
Mausta hunajalla, suolalla ja timjamilla.
Riko munat astiaan ja haarukoi sekaan ranskankerma, juustoraaste ja mausteet.

Kauli taikina leivinpaperin päällä ohueksi ja isoksi ympyräksi.
Levitä raaste keskelle (jätä reunoista noin 5cm vapaaksi), lusikoi sipulimassa ja ranskankerma-munaseos raasteen päälle.
Murustele vuohenjuusto lopuksi  piirakan päälle ja käännä reunat sisäänpäin.
Voitele reunat kananmunalla ja paista 200 asteessa 25min.


sunnuntai 11. syyskuuta 2016

Porkkanasämpylät

Sain sly-pariltani syyskuun paketissa herkku-leivontalehden. Lehdessä on paljon mukavia ohjeita. Aloitin porkkanasämpylöillä :-)

Sain ohjeesta noin 18kpl sämpylöitä ja sämpylät olivat tosi reiluja.

5dl maitoa
25g hiivaa
1rkl siirappia
1tl suolaa
4dl porkkanaraastetta
1dl vehnä tai kauraleseitä
10-12dl hiivaleipäjauhoja
50g voita sulatettuna

1. Kuori ja raasta porkkanat
2. Murenna hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Hämmentele ja anna hiuvan liueta kokonaan. Lisää suola, siirappi ja porkkanaraaste.
3. Lisää leseet ja jauhoja vähitellen ja alusta hyvin vaivaten taikinaksi. Lisää vaivaamisen lopuvaiheessa voisula. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa.
4. Vaivaa kohonnutta taikinaa hetki ja jaa se 16 osaan.
5. Pyörittele palat porkkanan mallisiksi sämpylöiksi. Anna kohota peitettynä lämpimässä noin 15min.
6. Voitele vedellä ja paista 225 asteessa noin 10min. 
7. Anna jäähtyä leivinliinan alla, jotta saat pehmeitä sämpylöitä.

tiistai 6. syyskuuta 2016

Coca cola- kakku

Tuli vastaan englanninkielinen coca cola- kakku. Ohje vaikutti mielenkiintoiselta. Tarvitsen pullon joten halusin kokeilla ohjetta. En pidä coca colasta enkä halua että muutkaan perheessä sitä juo, mutta nyt oli pakkorako 😂
Coca cola ei kakussa maistunut ainakaan juuri tehtynä.

Pohja:
2.5dl coca colaa (ei kevyt)
1.2dl öljyä
100g voita /margariinia
3rkl kaakaota
4.5dl sokeria
5dl vehnäjauhoja
0.5tl suolaa
2 kananmunaa
1.2dl kermaa/maitoa
1tl soodaa
1tl vaniljaa

Kuorrutus:
100g voita/margariinia
3rkl kaakaota
6rkl coca colaa / maitoa
2tl aito vaniljasokeri
8dl tomusokeria

Kiehauta coca cola, öljy, voi ja kaakao.
Yhdistä sokeri, jauhot ja suola. Sekoita. Lisää colaseos jauhoseoksen joukkoon. Sekoita hyvin.
Lisää munat, kerma, sooda ja vanilja. Sekoita hyvin.
Kaada leivinpaperilla vuorattuun 33x22cm vuokaan.
Paista 175 asteessa noin 35min.

Kuorrutus:
Yhdistä voi, kaakao ja coca cola tai maito. Kuumenna kunnes voi sulaa. Lisää tomusokeri ja vanilja.  Hieman seos saattaa juoksettua mutta tasoittuu kun lisäät tomusokeria.
Levitä kuorrutus hieman jäähtyneen kakun pinnalle.


Sly 36 - Saapunut paketti

Tänään oli postipoika kantanut syyskuun paketin laatikkoon. Tai ison kirjekuoren. Ihan huippua 👌
Olin jo saman lehden ehtinyt ostaa mutta kyllä me tällekin käyttöä keksitään 😊
Kuoressa oli herkkuleivonta-lehti, kaksi pakettia liivatelehtiä vaikka mirror glazeen. Hieno vinkki kokeilla vaikka puolukasta. Pitäisi tutustua ohjeisiin. Lisäksi oli fazerin minttu-suklaalevy sekä piiraspohja-magneetti. Katsoin tätä magneettia Ikaalisten kylpylässä viikonloppuna. Päädyin kahteen muuhun. Ihanasti meillä menee ajatukset yksiin ♡

Kiitos paketista parille ♡

keskiviikko 31. elokuuta 2016

Karviaismarja-hyytelökakku

Osallistuin leivontafoorumin elokuun haasteeseen tällä karviaismarja-hyytelökakulla. Karviaisia oli puskat pullollaan ja mietin mitä niistä tekisin. Karviaiset sopii hienosti kakkuihin vaikka niitä ei hirveästi tule käytettyä...



Pohja:
Elovena puolukkakeksi
50g margariinia / voi

Täyte:
2,5dl flora vispi
2dl turkkilainen jogurtti
200g vaniljatuorejuusto
200g vaniljarahka
1,5-2dl karviaisia soseutettuna
1dl karviaishilloa
0,5-3/4dl sokeria
3tl aito vaniljasokeri
5 liivatelehteä

Kiille:
1dl soseutettuja karviaisia
1dl karviaishilloa
1 liivatelehti








1. Kiehauta karviaiset pienessä vesitilkassa ja keitä kunnes soseutuvat. Jäähdytä.
2. Hienonna keksit yleiskoneessa. Lisää sulatettu margariini / voi joukkoon. Painele keksit irtopohjavuoan pohjalle.
3. Laita liivatelehdet likoamaan.
4. Vatkaa kerma vaahdoksi.
5. Sekoita turkkilainen jogurtti, tuorejuusto ja rahka sekaisin. Lisää soseutetut karviaiset ja karviaishillo joukkoon.
6. Kuumenna tilkka soseutettua karviaista ja sulata liivatelehdet joukkoon. Lisää seos jogurtti-tuorejuusto-rahkaseokseen. Lisää viimeiseksi vatkattu kerma varovasti sekoittaen. Mausta sokereilla.
7. Laita kakku hyytymään jääkaappiin muutamaksi tunniksi.
8. Valmista kiille. Laita liivatelehti likoamaan. Kuumenna pieni osa karviaissoseesta ja sulata liivatelehti joukkoon. Lisää loppu soseutettu karviainen ja karviaishillo joukkoon. Sekoita sekaisin ja lisää kakun päälle. Huom! Tarkista ettei kiille on jäähtynyt.
9. Anna hyytyä seuraavaan päivään.
10. Koristele haluamallasi tavalla

tiistai 30. elokuuta 2016

Kakkukisa

Iloinen keittiö järjesti kakkukisan jonne sai lähettää kakkujen kuvia. Kakkuni pääsi jatkoon 👍
Kakkua voi käydä äänestämässä iloisen keittiön facebook-sivuilla.
Kakkuni nro on 22


sunnuntai 28. elokuuta 2016

Omat kuvat toisen blogissa

Olipa jännä juttu, kun tytär alkoi leipomaan ystävänsä kanssa. Netistä etsivät ohjeen. Kolapuikkojen ohjeen löysivät hakutuloksella. Sanoivat että sinun kuva toisen blogissa. Sinänsä ei mitään pahaa, mutta olisi ollut ystävällistä laittaa vaikka että kenen kuvaa on lainattu. Blogissa on vain muutama ohje, ehkä se on vain nuoren hyvällä ajatuksella perustettu...

http://leiivotaan.blogspot.fi/2013/10/kolapuikot.html

http://minttumaarianleipomukset.blogspot.fi/2012/04/kolapuikot.html


Hyvä ohje näköjään  =)

Tuolloin en ole aina muistanut merkata kuvia. Se kannattaa kyllä toistenkin muistaa!