perjantai 14. lokakuuta 2016

Pihlajanmarja-omena-mantelipiirakka

Leivontafoorumilla oli käynnissä omenahaaste, jossa piti omenalle löytää makupari. Osallistuin tällä piirakalla. Piirakassa oli mantelia ja pihlajanmarja-omenahilloa. Jopa mies tykästyi piirakkaan vaikka olin ihan varma että se ei maistu. Kertoi, että piirakka ei ole liian makea.



Pihlajanmarja-omenahillo
1l pihlajanmarjoja
2dl vettä
3 omenaa
1l hillosokeria
2tl kardemummaa
2 kanelitankoa

Puhdista marjat ja lohko omenat, lisää vesi. Keitä n.20min. Soseuta sauvasekoittimella.
Lisää hillosokeri ja mausteet ja keitä n. 10min. Kaada hillo kuumana hyvin pestyihin purkkeihin.
Huom! Kardemumman maku on aika voimakas. Puolita ellet pidä voimakkaasta mausta.

Murotaikina:
100g voita
200g vehnäjauhoja
1rkl sokeria
1 kananmuna
2tl aitoa vaniljasokeria
5tl vettä

Erottele kananmunan valkuainen ja keltuainen.
Sekoita jauhot pehmeän voin joukkoon. Sekoita kunnes on muruina. Lisää sokeri, vaniljasokeri, munan keltuainen ja vesi. Sekoita kunnes irtoaa kulhon reunoilta. Kääri tuorekelmuun ja laita kylmään odottamaan 30min.

Täyte:
3 punaista omenaa ohuina siivuina. Käytä isoja omenoita niin saat isoja ruusuja.
1/2 sitruunan mehu
100g marsipaania
100g voita sulatettuna
100g sokeria
2 kananmunaa
140g jauhettua mantelia
75g vehnäjauhoja
1rkl maitoa
6rkl pihlajanmarjahilloa
tomusokeria

1. Laita omenasiivut kulhoon. Lisää sitruunamehu ja vettä kunnes omenat peittyvät. Kuumenna mikrossa 4min. Kuivaa omenasiivut ja kuumenna uuni 170ºC:n. Kuumenna viipaleita uunissa kunnes kuivuvat.
2. Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Taikinasta riittää kahteen pieneen suorakaide-vuokaan. Pistele taikinan pohja muutaman kerran haarukalla.
Peitä taikina foliolla ja laita folion päälle herneitä ettei reunat painu. Paista 15min. Poista folio ja herneet. Voitele taikina munanvalkuaisella ja laita uuniin 10-15min. kunnes on saanut väriä.
3. Kauli 75g marsipaania pöydällä tomusokerin kanssa 20x15cm levyksi. Leikkaa levy pidemmältä sivulta kolmeen osaan. Laita omenansiivuja levyn alareunaan pitkälle sivulle. Käännä marsipaanin toinen puoli omenalohkojen päälle ja rullaa lyhyeltä sivulta ruusukkeeksi. Tee kaikki kolme levyä samalla tavalla. Pyörittele loppu marsipaani pieniksi palloiksi. Jos omenanviipaleita jää, voit tehdä niistä pieniä ruusukkeita.
4. Sekoita sulanut voi, sokeri, munat, mantelijauhot, vehnäjauhot ja maito kulhossa. Vatkaa kunnes ovat hyvin sekoittuneet.
5. Ota piirakkavuoka uunista. Levitä pohjalle 2rkl pihlajanmarja-omenahilloa. Kaada täyte päälle. Paina marsipaaniruusut täytteen päälle. Sirottele marsipaanipallot taikinan päälle. Laita torttu uuniin 30-35min. Jäähdytä 10min.
6. Kuumenna 4rkl pihlajanmarja-omenahilloa kattilassa kunnes kiehahtaa. Sivele hillo tortun pintaan kun torttu on vielä lämmin.

Sirottele pinnalle tomusokeria.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi :)