sunnuntai 28. elokuuta 2016

Bagelit






Liityin kesän alussa Myllyn parhaat leipäkouluun. Nyt on sähköposti pullollaan ihania leipäohjeita joita ei ole tullut tehtyä. No, pikkuhiljaa täytyy yrittää niitä kokeilla. Lauantai on ollut meillä yleensä se päivä jolloin iltapalaksi on jotain kivaa. Bageleista aloitin tämän leipäkoulun, se oli myös ensimmäinen ohje mikä postiluukkuun lämähti =) Eikä ainakaan yhtään huono. Lopputulos oli loistava <3 vaikka itse sanonkin. Hyvin näytti myös lapsille maistuvan paitsi krantuimmalle 8-vuotiaalle... Kuvia muokkailen kännykän valokuvakollaasi-ohjelmalla. Pitäisi etsiä parempi, koska se jättää nuo ärsyttävät mustat reunat kuviin jotka pitäisi vielä muistaa käydä muokkaamassa pois...

Ohje löytyy täältä: https://www.myllynparas.fi/reseptit/bagelit

Täytteeksi laitoin ruohosipulituorejuustoa, jääsalaattia, broilerleikettä, kurkkua, tomaattia ja punasipulia

#leipäkoulu #myllynparas








 










































                                                  

Sly 36 - Punajuuriherkkuja

Sain sly-paketissa kivan punajuurikirjan. Tänä viikonlopun aikana tein kirjasta muutamia ohjeita. Kirjassa on paljon hyviä ohjeita, mutta hieman täytyy olla tarkkana esim. paistoaikojen kanssa. Tein lindströmin pihvejä, uunijuureksia sekä punajuurilastuja. Lindströmin pihveihin en jaksanut lähteä keittämään punajuuria vaan laitoin raakaa raastetta. Tein kaksinkertaisen annoksen ja siitä tuli reilu pellillinen. Nesteeksi laitoin pelkästään vettä. Kapriksia ei ollut joten nekin jätin pois...



Lindströmin pihvit 4ann.


1dl korppujauhoja
1dl kermaa
1dl vettä
2 punajuurta keitettynä
1rkl kapriksia
1 sipuli
400g jauhelihaa
1 kananmuna
1tl suolaa
0,5tl jauhettua valkopippuria

Turvota korppujauhot vesi-kermaseoksessa kulhossa
Raasta keitetyt punajuuret ja hienonna kaprikset
Kuori ja silppua sipuli hienoksi
Lisää kaikki ainekset kulhoon ja vaivaa taikina tasaiseksi
Muotoile taikinasta pihvejä ja kypsennä pannulla voissa molemmin puolin ( Paistoin uunissa 200 ºC)


Uunijuurekset 4ann.





3 keskikokoista punajuurta
4 perunaa
1 bataatti (laitoin pari porkkanaa)
1dl oliivi -tai rypsiöljyä
1rkl valuvaa hunajaa
1tl kuivattua rosmariinia
1tl kuivattua timjamia
1tl kuivattua persiljaa (ei ollut...)
1tl merisuolaa (laitoin tavallista)
0,5tl rouhittua mustapippuria

Kuori juurekset ja leikkaa lohkoiksi
Sekoita öljy, hunaja,, yrtit ja mausteet isossa astiassa
Kaada juureslohkot astiaan ja sekoita niin että öljy ja mausteet tarttuvat juuresten pintaan
Levitä juureslohkot uunipellille leivinpaperin päälle
Paahda 200ºC:ssa noin 20-30min., kunnes lohkot ruskistuvat hieman
(halusin lohkoista kypsiä joten alensin lämpöä 175ºC:n ja jatkoin paistamista noin 45min.)


Punajuurilastut



5 keskikokoista punajuurta
1dl oliiviöljyä
3tl kuivattua salviaa (jätin pois kun ei ollut)
1tl suolaa
ripaus rouhittua mustapippuria

Pese, kuori ja viipaloi punajuuret ohuiksi lastuiksi
Levitä viipaleet leivinpaperin päälle uunipellille ja pirskottele päälle öljyä
Paista 185ºC noin 25min. (ja taas kauemmin jos haluat lastuista rapeita)

Lisää kypsien punajuuriviipaleiden pinnalle salviaa, mustapippuria ja suolaa. Kääntele mausteet lastujen sekaan ja tarjoile lämpiminä tai jäähtyneinä.

Tätä ohjetta pitää kokeilla vielä toistekin. Muutama tuli rapsakoiksi ja oli aivan ihanaa... Täytyy vain pitää kauemmin uunissa :-)

perjantai 26. elokuuta 2016

Omenahyve

Viikonlopun alku alkoi siivouksilla ja omenapaistoksella :-) Päivät menee töissä ja jotenkin ei huomaa ajan kulua. Elokuu on ollut pitkä kuukausi joka edelleen vain jatkuu. Omenatkin ovat jossain välissä kypsyneet :-D Tänään saimme oman pihan sadosta ensimmäisen omenaherkun <3



1kg omenoita
1tl kanelia
100g voita
0,5dl sokeria
3dl kaurahiutaleita

Pilko omenat uunivuokaan. Ripottele kaneli pinnalle.
Sulata voi ja lisää sokeri ja kaurahiutaleet.
Levitä omenien päälle.

Kypsennä 200 asteessa noin 20min.


Vaniljakastike:

2.5dl kermaa
2.5dl maitoa
0.5dl sokeria
2rkl maissitärkkelys
1 kananmuna
3/4rkl aito vaniljasokeri

Sekoita kattilassa maito,kerma, sokeri ja maissitärkkelys.
Kuumenna ja anna kiehua muutama minuutti. Anna hetken jäähtyä.
Lisää kananmuna ja vaniljasokeri.
Sekoita hyvin, jäähdytä.

Nam <3

sunnuntai 21. elokuuta 2016

Punajuuri- suklaakakku

Sain sly-pariltani elokuun paketissa punajuuri-kirjan. Kirjassa on ruokaohjeita ja ideoita punajuuresta. Kirja on kivantuntuinen ja varmasti tulee kokeiltua eri ohjeita. Aloitin punajuuri-suklaakakusta jonka arvelin maistuvan myös perheelle :-)



200g tumaa suklaata
3kananmunaa
1,5dl hienoa sokeria
1dl fariinisokeria
1,5dl vehnäjauhoja
2tl leivinjauhetta
1dl voisulaa tai rypsiöljyä
3dl punajuurta hienoksi raastettuna

Kuorrute:
150g tummaa suklaata
1,5dl tomusokeria
150g créme fraichea

Pinnalle:
Mantelirouhetta

Sulata suklaa
Vaahdota munat ja sokeri
Sekoita kuivat aineet keskenään ja kääntele munavaahtoon
Sekoita joukkoon rasva ja punajuuriraaste sekä lopuksi hieman jäähtynyt suklaa

Paista 175ºC:ssa noin 45min. (minä paistoin piirakkavuoassa halk. 30cm)

Valmista kuorrute. Sulata suklaa, sekoita siihen tomusokeri ja ranskankerma
Levitä seos kakun päälle
Koristele kakku

Huom! Kuorrutteesta tulee tummalla suklaalla aika voimakas. Kannattaa vaihtaa puolet suklaasta maitosuklaaseen.
Kakusta tulee  kostea, hieman mutakakkutyyppinen.

Hauska ohje :-)

Sly 36 - Punajuurisäilykkeet

Sain elokuun paketissa sly-pariltani punajuurisäilötepussin. Tänään sain punajuuria säilöttyä. Ohje oli helppo :-) Lasipurkkeja ei taas ollut tarpeeksi, joten laitoin osan töistä tuotuihin muoviastioihin. Käyhän se niinkin... Kiitos parille!





tiistai 16. elokuuta 2016

Mustikkapiirakka

Arkivapaa. Minulle erittäin harvinainen. Arkivapaalla saa paljon enemmän aikaiseksi kuin viikonlopun aikana. Kävin lähimetsässä poimimassa mustikoita mustikkapiirakkaan <3



150g margariinia
1dl sokeria
1 kananmuna
2dl vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta

Päälle:
4-5dl mustikoita
3/4dl sokeria
2tl perunajauhoja

Vaahdota margariini ja sokeri
lisää kananmuna hyvin vatkaten
sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe ja lisää taikinan joukkoon

Taputtele 2/3 osaa taikinaa piirasvuoan pohjalle ja reunoille (jätin kyllä vähemmän..)
Levitä mustikat joihin on sekoitettu sokeri ja perunajauho päälle
lisää lopputaikina nokareina pinnalle.

Paista 200 asteessa 25-30min.

Mustikoiden tilalle käy myös muutkin marjat!

sunnuntai 14. elokuuta 2016

Kesäkurpitsarulla

Sly-kierroksen teemana on rullalla. Sain pariltani kesäkurpitsarullan ohjeen.
Rulla oli helppo tehdä ja maistui hyvälle :-)
Jätin pois yrtit ja kaprikset ja sipulina käytin sipulirouhetta.
Kiitos ohjeesta!


Kesäkurpitsarulla

1 kesäkurpitsa
100g kermajuustoa
Täyte:
500g jauhelihaa
0.5dl korppujauhoa
1 kananmuna
1 sipuli
1dl yrttejä
2rkl kapriksia
3/4tl mustapippuria
1tl suolaa

Valmista ensin täyte sekoittamalla aineet keskenään.
Viipaloi juustohöylällä kesäkurpitsasta pitkittäin suunnassa viipaleita. Sama juttu juustolle. Asettele juustosiivu kesäkurpitsasiivun päälle. Pyörittele täytteestä pallo/tanko ja laita siivun päälle. Rullaa ja laita rullat vuokaan.
Kypsennä 200 asteessa 15-20min.

Sly 36 - Saapunut syntymäpäivälahja

Sain viikolla Nami-Hiireltä viestiä että syntymäpäivälahja on lähetetty. Yllätys oli melkoinen kun perjantaina oli paketti postilaatikossa. Vielä suurempi yllätys oli kun avasin paketin <3 Suklaakiekko! Aivan ihana lahja. Olen tästä haaveillut, mutta niin paljon en ole saanut aikaiseksi, että olisin sitä metsästänyt. Koehöyläys on tehty ja ihania ruusuja siitä saa aikaiseksi. Nyt vain kaappin piiloon ettei perhe syö suklaata. Mitä kautta mahtaa kiekkoja saada lisää?
Suuri kiitos ihanasta lahjasta!



lauantai 6. elokuuta 2016

Suklainen kakku

Hankin jokin aika sitten kapean korkean vuoan mitä on kovasti kehuttu. Hieman pitää vielä totutella vuokaan. Tein vuokaan 4munan suklaisen pohjan mutta 3 munaa on sopivampi koko. Täytteenä on mustikka, mansikka ja vaniljamousse. Reunoilla mansikkainen sokerikreemi ja päällä suklaakuorrutus. Hieman pitää vielä katsoa sopivammat annostukset. Nyt oli reilusti vähän kaikkea.
Hankin tanskasta kuivattua mansikkaa ja sitä on kakun reunoilla. Krassin kukat keskellä.


Kreikkalainen voileipäkakku

Täytteenä tatziki ja broiler-feta. Olen aikaisemminkin tehnyt tällä ohjeella ja tämä on kyllä mielestäni ihan paras täyte! Kuorrutuksen kanssa täytyy vielä hieman harjoitella. Haluaisin löytää hyvän kuorrutuksen ohjeen mikä ei ole liian rasvainen mutta että sitä olisi myös hyvä esim. pursottaa.


My little-pony kakku


MinttuMaarian facebook-sivut

MinttuMaarian leipomuksilla on omat facebook-sivut jonne tulee laitettua enemmän kuvia tehdyistä leivonnaisista. Blogi laahaa tällä hetkellä ikävästi perässä, mutta yritän kunnostautua ja saada laitetuksi nopeammassa tahdissa kuvia :-)


Sähköasentaja - kakut


Pääsin kokeilemaan uudelle sähköasentajalle kakkua.
Kakun päälle toivottiin uudesta ammatista kertovia koristeita. Hetken aikaa mietin mitä osaan tehdä mutta hetken aikaa käytyäni googlen ihmeellisessä maailmassa, alkoi kuvia muokkaantua mieleen. Mies toi omat pihdit malliksi ja niistä yritin ottaa mallia. Hieman koristesta tulee aina vähän liian isoja =) Kakun leikkaaminen on näin hankalaa.... 
Kuorrutukseksi piti laittaa valkosuklaamassa mutta se mureni ja hajosi käsiin. Hermo oli koetuksella ja yhden kakun sain tehtyä siitä. Onneksi löytyi vaahtokarkin makuista sokerimassaa ja sain toisen kakun tehtyä siitä.
Valkosuklaamassa on hyvän makuista mutta minun kätösissä se ei pehmeytensä vuoksi luonaa isommissa kakuissa.




Sly 36 - Elokuun saapunut paketti

Superhyperihana - Ensimmäiset ajatukset, kun paketti oli kokonaisuudessaan avattu.
Kierros alkoi maanantaina ja jo keskiviikkona taisin paketin saada. Laitoin tyttärelle viestiä ja koodin että hän on saanut sly-paketin. Tarkemmin katsottua huomasin että paketti olikin minulle :-) Kiireisesti hakemaan postista.
Paketti oli aivan käsittämättömän iso, siis aivan ihana <3 Poikaakin oli muistettu, kiitos kiitos kiitos! Mieskin ihmetteli että mistä pari voi tietää mistä Elias pitää...  Kuva on kiireesti otettu hellan päällä.


Paketista paljastui:
 - punajuurisäilöte
- Marimekko servetit
- tuorekelmu
- muffinssitäyte (dr.oetker)
- hapankorppuja
- säilykepurkit 2kpl ( aivan ihanat, näistä onkin ollut taas pulaa...)
- omenamarmeladi
- sitruuna ja persikka jäätee
- vanhat autot 4kpl (aivan parasta salmiakkia)
- vadelma-salmiakki suklaalevy (meni jo heti pakettia ihmetellessä...)
- muistivihko ja kynä jääkaapin oveen
- punajuurikirja (tätä katselin kaupassa jokin aika sitten, mutta ei tullut hankittua. Onneksi. Paljon hyviä ohjeita :-) )
- pojalle brain blastereita ja minions- kirjoitussetti (molemmat suurta huutoa juuri nyt)
- ohjeet kesäkurpitsarullaan, hapankorppurullaan, omenasarviin, omenahyveen ja luumu-omenamarmeladiin

Syntymäpäivänikin oli huomioitu, jota vietin tiistaina. Mukavaa elokuuta parilleni ja kiitos paketista <3

sunnuntai 5. kesäkuuta 2016

Raikas raparperipiirakka

Tätä piirakkaa on jo tehty minun lapsuudessani. Piirakka on aivan herkkua ja sitä tulee tehtyä ensimmäisistä raparpereista.


Pohja:
3 kananmunaa
2dl sokeria
1dl voisulaa
1,5dl maitoa
4,5dl vehnäjauhoja
2tl leivinjauhetta

Pinnalle:
raparperia
sokeria

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi
Sekoita kuivat aineet keskenään
Lisää voisula, maito ja jauhoseos taikinaan
Kaada taikina uunipellille (piirakasta tulee hieman matala jos käytät 60cm uunipeltiä)

Pilko raparperit ja levitä piirakan päälle
Ripottele hieman sokeria

Paista 200 ºC:ssa  noin 15min.

Kuorrutus:
2dl kermaa
1dl maitoa
1,5dl sokeria
2rko perunajauhoja
2rkl voita
2tl vaniljasokeria

Laita kaikki muut paitsi vaniljasokeri kattilaan.
Sekoita kunnes seos sakenee, ei saa keittää
Lisää vaniljasokeri joukkoon
Kaada kypsän piirakan päälle



Ylioppilaskakut


Kakkujen täytteenä valkosuklaamousse ja mangomousse. Tämä oli toinen kerta kun päällystin suorakaiteen muotoisen kakun massalla. Kakku on paljon haastavampi kuin pyöreä kakku. Yllättävän hyvin se onnistui, kulmateivät vain miellytä omaa silmää....
Kokosin kakun suorakaiteen muotoiseen reunavuokaan. Tämä vuoka oli paljon löysempi kuin minun toinen vuoka. Vaikka kuika otti mittaa vuoan kanssa ja katsoi että tulee suorat reunat niin vinohan siitä tuli :-/


Tein myös gluteenittoman lakkikakun samoilla täytteillä.



Muistokakut

Pääsin tekemäänsukulaismiehen muistotilaisuuteen kakut. Kakkujen täytteenä vadelmamousse.




torstai 2. kesäkuuta 2016

Pelimiehen kakku

Leivontafoorumilla on meneillään täytekakkuhaaste. Olen tilaillut leivontatarvikkeita mitkä näyttää hauskoilta ja pelikorttimuotti oli yksi niistä. Pelikortit toivat mieleen oman äidin ja koska he tykkäävät pelata korttia, ajattelin että tämä tälläinen kakku sopeisi vaikka peli-iltoihin kaffen seuraksi. Löysin laivalta valkosuklaista kermalikööriä ja heti silmissäni näin valkosuklaamoussen =) Olen hankkinut kokeilumielessä erilaisia pyreitä, ja valitsin kirsikan koska se mielestäni sopii hyvin valkosuklaan kanssa. Valinta oli täysosuma. Kakku oli kyllä hyvää <3 Ensimmäistä kertaa kokeilin kuorruttaa suorakaiteen muotoista kakkua. Pyöreä on kyllä helpompi mutta tämäkin onnistui paremmin kuin uskalsi odottaa...







Pohja:
4 kananmunaa
1,5dl sokeria
1dl vehnäjauhoja
1dl perunajauhoja
2rkl kaakaojauhetta
1,5tl leivinjauhetta

Vatkaa kananmunat ja sokeri vaahdoksi.
Sekoita kuivat aineet sekaisin ja lisää vaahtoon siivilän läpi varovasti sekoittaen.
Levitä leivinpaperin päälle uunipellille.
Paista 200ºC:ssa noin 7min.
Kumoa kypsä pohja leivinpaperin päälle ja anna jäähtyä mielellään seuraavaan päivään.

Säädä reunavuoka 17x24,5cm kokoiseksi. Vuoan reunat kannattaa suihkuttaa rasvalla tai sivellä öljyllä niin vuoka irtoaa helpommin. Mittaa vuoan kanssa sopivan kokoiset palat. Paina vuoan kanssa "urat" ja leikkaa palat veitsellä. Alimmaisen ja päälimmäisen palat kokonaisena, keskimmäisen levyn voi tehdä paloista niin ei jää hukkapaloja.

Kostuta kakku kermaliköörillä. Ellet halua alkoholia kakkuun, kiehauta 1dl likööriä muutama minuutti.  Anna jäähtyä.

Valkosuklaa-kermaliköörimousse:
145g  valkosuklaata sulatettuna
200g  maustamatonta tuorejuustoa
1dl Mozart- valkosuklaakermalikööriä
3 liivatetta
2dl vispikermaa
1tl aito vaniljasokeri

Sulata valkosuklaa. Sekoita valkosuklaa ja tuorejuusto
Laita liivatteet pehmenemään kylmään veteen
Kiehauta likööri niin että alkoholi haihtuu, sulata liivatteet kuuman liköörin joukkoon.
Vatkaa kerma vaahdoksi
Sekoita likööri-liivateseos tuorejuustoseokseen.
Lisää viimeiseksi kermavaahto.
Sekoita tasaiseksi.

Kirsikkamousse:
2dl vispikermaa
150g maustamaton tuorejuusto
150g maitorahka
200g kirsikkapyre / kirsikoita soseutettuna
3/4-1dl sokeria
2tl aito vaniljasokeri
3 liivatelehteä

Vatkaa kerma vaahdoksi
Laita liivatteet pehmenemään
Sekoita tuorejuusto, rahka, kirsikkapyre/sose ja sokerit.
Kuumenna tilkka vettä ja sulata liivatteet. Sekoita tuorejuusto-rahkaseokseen. Sekoita hyvin.
Lisää viimeiseksi kermavaahto varovasti sekoittaen.

Laita reunavuoka tarjoilualustalle johon olet laittanut kakkupaperin halutessasi. Laita alimmaiseksi kokonainen levy ja kostuta kermaliköörillä.  Lisää kermaliköörimousse levyn päälle. Levitä tasaiseksi.
Laita seuraavat levyt paloista. Kostuta levyt kermaliköörillä. Lisää kirsikkamousse, tasoita ja laita kokonainen kakkulevy päälle. Laita esim. leikkuulauta levyn päälle niin pinnasta tulee tasainen. Vie kakku odottamaan jääkaappiin mielellään ainakin muutamaksi tunniksi niin kerrokset hyytyvät.

Pinnalle: Sokerikreemi ja vaahtokarkin makuinen sokerimassa

Sokerikreemi:
50g voi
100g tomusokeri
1/2tl aito vaniljasokeri
1/2rkl vesi

Vatkaa voi, tomusokeri ja vaniljasokeri hyväksi vaaleaksi vaahdoksi. Lisää loppuvaiheessa vesi. Vatkaa vielä hetki.

Irroita vuoka varovasti. Apuna voi käyttää ohutta leivontalastaa tai veistä jonka kanssa käy kakun ja vuoan välissä "irrottamassa" kakun ettei tule ikäviä yllätyksiä.

Levitä sokerikreemi kakun pintaan tasaisesti. Laita kylmään odottamaan.

Kaulitse massa tasaiseksi levyksi. Laita levy kakun päälle.



Koristele kakku sokeripitsillä ja pelikorteilla.

Sokeripitsi:  (Confetin ohje)
Valmista pitsimassa purkin ohjeen mukaan. Käytin Confetin pitsiainetta.
Laita uuni lämpiämään 70-80 asteeseen.Laita silikoninen pitsimatto tasaiselle alustalle (pöydälle) ja levitä palettiveitsen avulla pitsimassaa kuvioiden päälle. Levitä massa huolellisesti.

Vedä palettiveitsella tarkasti kaikki ylimääräinen pitsimassa pois. Ei haittaa vaikka kuvioihin jäisi vielä tässä vaiheessa muutamia ilmareikiä. Siirrä pitsimatto uunipellille ja laita uuniin kuivumaan noin 12 minuutiksi.

Ota pelti uunista, siirrä pitsimatto takaisin tasaiselle alustalle ja levitä toinen kerros pitsimassaa kuvioiden päälle. Tälläkin kertaa ole huolellinen levityksessä ja peitä kaikki mahdolliset pienet ilmareiät. Laita matto uudelleen uunipellille ja kuivata uunissa toiset 10-12 minuuttia

Käännä pitsimatto kuviot pöytää vasten ja aloita pitsin irroitus varovasti kulmasta palettiveitsen avulla. Taita pitsimattoa vähitellen ja irroita pitsiä sentti sentiltä. Näin saat sen irtoamaan kokonaan ehjänä. Jos tuntuu, että pitsi ei lähde irti helposti ja se on kostean oloista, voit jättää pitsin kuivumaan mattoonsa muutamaksi tunniksi. Kun pitsimassa on kuivunut kokonaan, se irtoaa helposti matosta.

Pitsi on melko elastista ja muotoutuu helposti kakkujen sekä muiden koristeiden päälle. Se pysyy myös huoneenlämmössä, pöydällä, helposti käsiteltävänä useamman tunnin ajan. Jos kuitenkin haluat säilyttää sitä useita päiviä, laita pitsi ilmatiiviiseen rasiaan.



perjantai 6. toukokuuta 2016

Ruusukakku

Tyttären syntymäpäiville halusin kokeilla ruusukakkua. Ihan ei mennyt niin kuin you tube- videossa, mutta ehkä tunnistettavissa :)

Gluteenittoman kaakaokakkupohjan välissä mustaherukkamousse ja jogurttimousse.


sunnuntai 1. toukokuuta 2016

Kreikkalainen voileipäkakku

Halusin kokeilla voileipäkakkua kukkakimpun muotoon. Valitsin kreikkalaisen voileipäkakun. Olen aikaisemminkin tehnyt kreikkalaisia voileipäkakkuja mutta halusin katsoa, että millaista siitä tulee ilman fetajuustoa. Ja hyväähän siitä tuli ;-) Ja oli hauska tehdä vähän erilaista voileipäkakkua.


Kreikkalainen voileipäkakku

paahtoleipää

Tzatsikitäyte:
kreikkalainen jogurtti
kurkku
tzatsikimauste
suola
mustapippuria myllystä

Broileritäyte:
maustamaton broilersuikale
punasipuli
aurinkokuivattu tomaatti
valkosipulituorejuusto
yrttituorejuusto
créme fraiche

Kostutus:
kasvisliemi

Kuorrutus:
Ruohosipulituorejuusto
creme fraiche

Koristelu:
Ruustinnasalaatti
kinkku
meetvursti
kirsikkatomaatti
herneenverso
persilja
kurkku

Passion-mascarponekakku

Olin tukusta ostanut passionpyrettä. Päiväykset läheni joten halusin kokeilla sitä nyt vappuna.
Kakku oli oikein hyvä ja raikas. Mascarpone jakaa kovin mielipiteitä, toinen tykkää ja toinen ei... Käytin kiilteeseen loput passionhillon, mangomarmeladia sekä passionpyrettä.


Pohja:
300g gluteeniton keksi
80g margariinia

Keksipohjan päälle:
Passionhilloa

Täyte:
10 liivatelehteä
5dl knorr kuohu
2prk mascarponejuusto
2,5dl sokeria
3dl passionpyrettä
vaniljasokeri

Pinnalle:
2 liivatelehteä
2dl passionpyrettä

Hienonna keksit ja lisää joukkoon sulatettu rasva. Painele seos vuoan pohjalle. Laita pohja jääkaappiin.

Laita liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen.
Vaahdota kerma.
Sekoita mascarponejuusto, passionpyre ja sokerit. Sulata liivatteet ja sekoita joukkoon. Lisää kermavaahto.

Levitä keksipohjalle passionhillo. Kaada vuokaan myös passionmousse. Laita jääkaappiin hyytymään mielellään yön yli.

Laita kiillettä varten liivatteet pehmenemään kylmään veteen. Kuumenna tilkka passionpyrettä sulata liivatteet siihen. Kaada loppu passionpyre liivateseoksen joukkoon. Kaada varovasti kakun pinnalle. Laita kakku vielä jääkaappiin pariksi tunniksi.

Gluteenittomat donitsit ja munkit

Tyttären syntymäpäiviä vietettiin vappuaattona. 17-vuotiaana neito kauneimmillaan ja kyllähän se paikkaansa pitä <3
Mummilla on keliakia, joten yritän tarjoilut tehdä aina mahdollisimman paljon niin että sopii myös hänelle. Näin pääsee itsekin helpommalla. Facebookin leivotaan sivustolla tuli vastaan donitsien ohje. Ohje oli helppo ja sitä piti tietenkin ensimmäisenä kokeilla. Yksi donitsi jäi säästöön mummille, muut meni meidän parempiin suihin =) Hyvä ja pehmeä ohje, hieman muffinssimainen.




Gluteenittomat donitsit (donitsipelti 9kpl)

1,5dl vaalea gluteeniton jauhoseos
1dl sokeri
1tl leivinjauhe
1tl vaniljasokeri
1tl kardemummaa
0,75dl maitoa
0,25dl öljyä
1 kananmuna

Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää muut aineet joukkoon
Sekoita tasaiseksi
Kaada taikina pursotuspussiin
Voitele donitsipelti, pursota kolot puolilleen
Paista 175ºC noin 10min.
Anna donitsien levätä vuoassa hetki

Sokeroi tai kuorruta haluamallasi tavalla



Gluteenittomien pikamunkkien ohje löytyi pullahiiren sivulta. Munkit olivat pehmeitä ja hyviä. Kehuivat että paljon parempia kuin tavalliset munkit.

perjantai 15. huhtikuuta 2016

Pätkispiirakka

Perjantai-illan iloksi tein pätkispiirakan. Sovelsin kahta eri ohjetta, mutta en muista ohjeiden alkuperää :)


Pätkispiirakka (pelti)

4 kananmunaa
3dl sokeria
2dl maitoa
5dl vehnäjauhoja
3rkl kaakaojauhetta
3tl leivinjauhetta
2tl vaniljasokeria
150g margariinia
1pussi (140g) pätkiksiä

Vatkaa kananmuna ja sokeri vaahdoksi
Sekoita kuivat aineet keskenään ja sekoita maidon kanssa vuorotellen taikinaan.
Sulata margariini ja pätkikset kattilassa ja sekoita taikinaan viimeiseksi.

Paista 200ºC:ssa 15min.

Kuorrutus:
75g voita / marg.
2rkl kaakaota
4rkl kahvia
70g pätkiksiä
tomusokeria

Sulata voi kattilassa. Lisää suklaa, kaakao ja kahvi, sekoita tasaiseksi
Lisää tomusokeria kunnes kuorrutus on sopivan paksuista.
Levitä jäähtyneen pohjan päälle.

Koristele paloitelluilla pätkiksillä / suklaalla / mariannerouheella / kookoshiutaleilla tms.

sunnuntai 3. huhtikuuta 2016

Vaalea maalaisleipä

Pitkästä aikaa tein leipää. Tämän taikinan voi tehdä edellisenä päivänä jääkaappiin ja leipoa seuraavana päivänä. Minulla ei ollut kuin vähän hiivaleipäjauhoja joten laitoin taikinaan ruis-, speltti,- ja vehnäjauhoja jatkoksi.


VAALEA MAALAISLEIPÄ (2kpl)

25g hiivaa
6dl kylmää vettä
1rkl suolaa
noin 1,5l hiivaleipäjauhoja

Liuota hiiva ensin vesitilkkaan ja lisää loppu vesi
Alusta jauhoja vähitellen taikinaan. Vaivaa taikinaa hyvin, 5min. koneella.
Kohota taikinaa ainakin kolme tuntia huoneenlämmössä tai yön yli jääkaapissa.
Kumoa se sitten jauhotetulle leivinpöydälle ja vaivaa uudelleen kimmoisaksi.
Jaa taikina kahtia ja leivo leiviksi  ja nosta pellille kohoamaan noin tunniksi.

Pane leivät uuniin 275 asteen lämpöön 5-10minuutiksi.
Alenna lämpö sen jälkeen 175 asteeseen ja jatka paistamista 45-60minuuttia.

Jäähdytä leivät ilman leivinliinaa, jolloin pinta säilyy rapeana.

perjantai 1. huhtikuuta 2016

Daim-palat

Kokeilin myös daim-paloja ja tämä oli minun suosikki :) Ohje löytyy Leivinliinan sivuilta täältä.
Minulla ei kinuski tullut tuossa ohjeen ajassa, mutta muuten ohje oli oikein hyvä. Daim-rakeita sain uppoamaan kaksi pussia =)




Kinder-piirakka

Minä kanssa kun kaikki muutkin :-) eli kinder-piirakkaa tuli kokeiltua. Ohje oli helppo ja kovasti kehuttiin, että hyvää on. Ohjeesta tulee pellillinen ja paloja tulee reilusti. Leikkasin osan paloista kolmioiksi. Piirakka on niin tuhtia tavaraa että puolikaskin pala riittää ;) Jopa meidän nirso 8v. söi... oisko nimellä ollut vaikutusta?



KINDERPIIRAKKA (pelti)

6dl sokeria
5dl vehnäjauhoja
2tl vaniljasokeria
4tl leivinjauhetta
6rkl kaakaojauhetta
3dl kiehuvaa vettä
300g sulatettua margariinia
4 kananmunaa

Sekoita kuivat aineet keskenään
Kiehauta vesi ja margariini, sekoita puuhaarukalla jauhoseoksen joukkoon
Lisää munat yksitellen puukauhalla sekoittaen

Paista 200 ºC n. 30-35min.
Jäähdytä

Voikreemi:
150g voita
5dl tomusokeria
4tl vaniljasokeria

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi, lisää joukkoon vaniljasokeri. Vatkaa vielä hetki.
(voi kannattaa ottaa hyvissä ajoin huoneenlämpöön)

Levitä notkea kreemi jäähdytetyn pohjan päälle ja laita suklaan sulatuksen ajaksi pakastimeen niin suklaa ja kreemi ei sekoitu

Kuorrutus:
250-300g maitosuklaata sulatettuna

Levitä kovetetun kreemin päälle

Tee suklaan levitys osissa. Kaada suklaasta pieni määrä kerrallaan ja levitä se. Jos kaadat suklaan kerrallaan kovetetun kreemin päälle, jämähtää se helposti paksuksi kerrokseksi.

Koristelu:
Valkosuklaaraidat / nompparelli