maanantai 19. joulukuuta 2016

Fudget

KakkuKatrilla oli kiva fudgen ohje jota kokeilin. Ohje on tarkka lämpötilan kanssa, jota kannattaa noudattaa :-) Tein kaksi erää, ensin vaniljaisia, jotka tein palloiksi ja koristelin suklaalla ja piparinmuruilla. Toiseen erään käytin sly-pariltani saamaani lakritsijauhetta jonka sain marraskuun paketissa. Valmiit fudget leikkasin paloiksi ja ripottelin pinnalle lakritsijauhetta. Ohjeesta tuli todella herkullisia fudgeja. Ohjeen kanssa saa olla tarkka ja toisella kertaa sain onnistumaan paremmin :-)

Ohje KakkuKatrin sivuilta, johon tein omat muutokset.


Fudge

300 g Siro erikoishienoa sokeria tai hienoa sokeria
200 g fariinisokeria
200 g glukoosisiirappia
3 dl kuohukermaa
100 g voita
ripaus suolaa
3tl aitoa vaniljasokeria tai 2tl lakritsijauhetta

  1. Mittaa reilun kokoiseen paksupohjaiseen kattilaan sokeri, fariinisokeri, glukoosisiirappi, kerma ja  voi
  2. Lämmitä seosta noin puolella teholla liedellä, seuraa lämpötilaa ja sekoita silloin tällöin
  3. Massa on tarkoitus saada 117 asteeseen. Jossain vaiheessa tuntuu ettei lämpö enää nouse, joten malttia tarvitaan. Tähän keittelyvaiheeseen menee helposti parikymmentä minuuttia
  4. Kun massa saavuttaa 117 asteen lämpötilan nosta se pois liedeltä. Lisää ripaus suolaa ja vaniljasokeri tai aromiaine
  5. Vatkaa käsivatkaimella massaan niin kauan että se muuttuu mattamaiseksi, tähän menee n.15 min 
  6. Kaada massa leivinpaperilla vuorattuun astiaan n.. 20x20 cm

  • Siirrä fudgemassa hiukan jäähdyttyä jääkaappiin jähmettymään.
  • Tämä fudge massa on hiukan pehmeämpään ja siitä on helppo pyöritellä palloja. Tätä pystyy kuitenkin myös leikkaamaan paloiksi perinteisen fudgen tavoin,
  • Kun massa on jäähtynyt ja jähmettynyt tarpeeksi pyörittele siitä palloja.
  • Pallot voit pyöritellä suoraan strösseleissä tai kuorruttaa ne sulalla suklaalla, jonka jälkeen voit ripotella päälle erilaisia koristerakeita, piparimurskaa, pähkinärouhetta tms. Jähmetä kuorrutussuklaa vielä kylmässä.
  • Säilytä fudgepalloja jääkaapissa. Fudge säilyy jääkaapissa hyvin suojattuna hyvänä parisen viikkoa.

Vaniljaiset Fudgepallot piparinmuruilla

Lakritsi Fudget

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi :)