sunnuntai 19. heinäkuuta 2015

Kaalipiirakka

Kerran kesässä tulee tehtyä kaalipiirakkaa. Ei vain tule tehtyä useammin vaikka se on minun suosikkini.
Alkuperäinen ohje on Valion lämpimäiset keittokirjasta, ja ohjetta muokkaan myös tarpeen tullen :)



Pohja:
300g margariinia
1l vehnäjauhoja
4tl leivinjauhetta
2prk kermaviiliä

Sekoita pehmeään margariiniin jauho-leivinjauheseos. Lisää kermaviili.
Sekoita taikina nopeasti tasaiseksi.
Anna taikinan kovettua jääkaapissa kelmun alla.

Täyte:
noin 1,5kg kaalia
2 isoa sipulia (käytin sipulikuutioita pakastimesta yhden pussin)
3 porkkanaa
voita
120g smetanaa (käytin valkosipulituorejuustoa vajaan purkin)
1 lihaliemikuutio
2 valkosipulin kynttä (tätä en tällä kertaa laittanut)
0,5dl siirappia
1rkl meiramia
1,5tl suolaa

Voiteluun kananmunaa

Hienonna kaalit ja sipulit. Raasta porkkanat.
Ruskista kasvikset kevyesti voissa. Lisää loput aineet.
Hauduta kunnes kaali on pehmeää.
Tarkista maku.

Jaa taikina kahteen osaan. Kauli toinen puoli uunipannun kokoiseksi levyksi.
Kaada täyte taikinan päälle.
Kauli taikinan toinen puolisko myös uunipannun kokoiseksi (saa olla hieman reilumpi) ja asettele täytteen päälle. Vähän voi reunoista asetella toisen taikinan alle niin ei täyte pursuile.

Voitele kananmunalla ja pistele haarukalla.

Paista 200ºC:ssa noin 30min.




Mansikka-raparperipiirakka

Tyttäreni ystävätär oli tehnyt alkukesästä mansikka-raparperipiirakkaa ja minä tietenkin pyysin ohjetta. Kiitos Elinalle :) Käykää kurkkaamassa Elinan leivontakulma-blogia.

Hieman muokkasin ohjetta, niinkuin minulla yleensä tapana on :)




Pohja:
150g voita
1dl fariinisokeria
1 kananmuna
3dl vehnäjauhoja

Täyte:
250g (1prk) mansikkarahkaa
125g maustamatonta rahkaa
1dl maitoa
2 kananmunaa
3/4dl sokeria
noin 1rkl vaniljasokeria

raparperia ja mansikoita pilkottuna

Vatkaa voi ja fariinisokeri vaahdoksi
Lisää kananmuna hyvin vatkaten
Lisää vehnäjauhot

Taputtele taikina halkaisijaltaan 27-30cm vuoan pohjalle ja reunoille.
Pilko raparperit ja mansikat ja lisää taikinan päälle.
Sekoita täytteen ainekset ja lisää mansikoiden ja raparperien päälle.

Paista 175ºC 40-45min.

perjantai 17. heinäkuuta 2015

Raparperipiirakka ja vaniljakastike

Postiset lehdessä oli helppo raparperipiirakan ohje. Kaikki aineet vain sekoitetaan ja kaadetaan vuokaan. Tytär sai ylioppilaslahjaksi Pentikin mustikkavuoan, jota havittelin myös itselle. Vuoka on iso 30cm halkaisijaltaan ja siinä on reilut reunat. Näin jo siinä jonkun ihanan suolaisen piirakan, mutta tähän makeaan sitä nyt ensin kokeilin =) Ripottelin piirakan raparperit pinnalle, mutta ne olisi voinut sekoittaa myös taikinan joukkoon. Piirakka oli oikein hyvää itse tehdyn vaniljakastikkeen kanssa.


Piirakka ennen uunia

Kypsä piirakka

Pikainen raparperipiirakka

3dl sokeria
3dl maitoa
1,5dl juoksevaa margariinia
6dl vehnäjauhoja
0,5tl suolaa
0,5tl kardemummaa
2tl vaniljasokeria
2tl leivinjauhetta

noin 6dl raparperia paloiteltuna
pinnalle sokeria ja kanelia

Sekoita kaikki ainekset keskenään ja kaada voideltuun halkaisijaltaan noin 27cm vuokaan. 
Itse käytin 30cm vuokaa.
Ripottele pinnalle raparperit sekä raparperien päälle sokeria ja kanelia.

Paista 200 asteessa 30-40min.

Tarjoa vaniljakastikkeen kanssa.

Vaniljakastike

2dl vispikermaa
2 kananmunan keltuaista

4dl maitoa
0,5dl sokeria
2rkl maissitärkkelystä
1tl vaniljajauhetta
1tl vaniljasokeria

Sekoita kerma ja keltuaiset
Kuumenna maito, sokeri ja maissitärkkelys koko ajan sekoittaen. Anna kiehua muutama minuutti.
Lisää kerma-keltuaissekoitus kuumaan kastikkeeseen.
Mausta vaniljajauheella ja vaniljasokerilla.
Jäähdytä.

 Huom! Kastike on löysähköä, jos haluat paksumman, lisää maissitärkkelystä 0,5-1rkl enemmän.


Vaniljapulla

Tyttärellä oli nimipäivät tällä viikolla. Mummi ja pappa ilmoittivat tulostaan, ja koska he ovat pullan ystäviä, päätin kokeilla helpon tuntuista ohjetta. Ohje löytyy täältä. Ohje olikin helppo vaikka siinä on kovin monta vaihetta. Tein taikinan ihan tavalliseksi johon käytin vehnäjauhoja. Todella helppo tehdä vaikka gluteenittomaksi.




lauantai 20. kesäkuuta 2015

MinttuMaarian leipomukset facebook- sivut

Perustin MinttuMaarian leipomuksille oman  facebook-sivuston.

Sivusto löytyy täältä.

Täältä blogista ei välttämättä löydy ihan kaikkia tekemiäni juttuja, vaan lisäilen niitä tuonne facebookin sivustolle. Yritän niitä laittaa myös tänne blogiin, mutta tietokoneella ei tule vietettyä kovinkaan paljon nykyisin ja olen vielä kokenut tuon blogin päivittämisen kännykällä hieman hankalaksi. Ehkä sekin vielä onnistuu :-)

Mukavaa juhannusta kaikille <3



Päivänkakkarakakku

Ystävän äidille tein kaksi päivänkakkarakakkua. Täytteenä mariannemousse ja päärynämousse.


Pullaa, kranssia ja pipareita

Tyttären juhliin leivoin myös kransseja ja suklaapipareita. Apuna minulla oli 8- vuotias pieni apukokki :-)









Suklaaruusu- pikkuleipä:
400 g       voita
200 g       sokeria
400 g       vehnäjauhoja
20 g         tummaa kaakaojauhetta

Ota voi huoneenlämpöön hyvissä ajoin, että sen on riittävän pehmeää. 
Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi, noin 15-20 minuuttia.
Sekoita keskenään vehnäjauhot ja kaakaojauhe ja lisää ne siivilän läpi vaahtoon
käsin varovaisesti (massa ei saa sitkistyä). Kannattaa paista koekakkuja ja lisätä tarvittaessa hieman jauhoja jos ruusut lässähtää.
Pursota tähtityllalla nro 8 ruusun mallisiksi ja paista +180 asteessa noin 8-10 minuuttia.
Pursota sulalla suklaalla ruusun keskelle pieni suklaasilmä. 

Tyttären ylioppilasjuhlat

Esikoisen ylioppilasjuhlia vietettiin toukokuussa. Niin se aika vain rientää..... Juhlien järjestäminen on raskasta, mutta niin kivaa kun saa laittaa kotia juhlakuntoon ja ruokia kauniisti tarjolle. Sisätilat ovat kovin rajalliset, edellisenä päivänä haimme vielä ikeasta jakkaroita, niin kaikki pääsevät istumaan. Meidän onneksemme ilma olikin ihan hyvä iltaan asti, joten vieraat pääsivät myös ulos ja loppujen lopuksi jakkaroita ei tarvittukaan :D Tällä kertaa suunnittelin hieman erilaisen menun kuin aikaisemmissa rippijuhlissa. Uunitila on kovin rajallinen, joten tällä kertaa menimme kylmillä ja helpoilla ;) tarjottavilla :-)
Tarjosimme vieraille naudan paahtopaistia, rosvopaistia, savukalaa, jonka pappa savusti, pariisin perunoita, broilersalaattia, savuporo-pastasalaattia, mozzarellahelmet tomaattiviipaleiden keskellä ja leipäjuustokuutioita. Coctailkarjalanpiirakoita, munavoita, ruisleipää. Kahvin kanssa ylioppilaslakkikakkua, kolmen suklaan juustokakkua, lakkipiparit, suklaapiparit ja pullakranssia.

Lakkipiparit hankin ystäväni työpaikalta täältä. Olisin halunnut kokeilla niitä itse, mutta aika on kertakaikkisen rajallinen.
Alkumaljaksi tarjosimme raparperimehua ja mansikkasta kuohuviinia.Lasin pohjalle noin 2-3cm raparperimehua ja loput kuohuvaa.

Alkumalja







Kolmen suklaan juustokakku



Ylioppilaskakut

Tyttären ylioppilasjuhlia vietettiin toukokuussa. Hän halusi lakkikakun. Edellisestä lakkikakusta onkin muutama vuosi aikaa ja taas oli hieman opettelemista. Kakkupohja gluteeniton kaakaokakkupohja. Täytteenä oli pätkismousse ja passionmousse. Maut täydentävät hienosti toisiaan... Koristelun kanssa on aina hankaluuksia...siinä on kovasti vielä opettelemista, nyt tekisin ihan eri tavalla! Kolmen vuoden päästä on toisen tyttären juhlat... ehkäpä silloin sitten ;-)






sunnuntai 31. toukokuuta 2015

Lyyra

Tyttären ylioppilasjuhlakakkuihin tein lyyrat. Kerran, pari  olen aikaisemmin tehnyt ja tämä pieni näprääminen ei ihan sovi minulle. Niistä tuli kuitenkin ihan tunnistettavat. Ostin kullanväristä sokerimassaa, joka olikin aika jämäkkää tavaraa. Sitä sai aikalailla pehmitellä ennenkuin suostui yhteistyöhön. Sivelin pintaan vielä kullanväristä kimalletta.


Asfalttimiehelle kakku

Isä jäi eläkkeelle tehtyään pitkän työuran asfalttifirmassa. Kyseiseen ammattiin liittyviä työkoneita en osannut, enkä olisi kyllä ehtinytkään tekemään. Halusin kuitenkin tehdä jotain, joka viittaa työhön. Päädyin tekemään tietä ja tien varsille pikikasoja sekä muutaman liikennemerkin. Autoksi valmis Martti kaupasta. Teema oli tunnistettavissa, joten ilmeisesti oli ihan onnistunut ajatua =)

Kakun täytteenä raparperihillo ja mansikkamousse, jossa kermaa, mansikkajogurttia ja mansikkasurvosta.


Voileipäkakkuja

Isäni syntymäpäiville tein kinkku -ja lohivoileipäkakut.
Kinkkukakun täytteenä on palvikinkku, tuorejuusto ja créme fraiche sekä kurkkusalaatti, ruohosipulituorejuusto ja créme fraiche.

Kalakakun täytteenä on kylmäsavulohi, ruohosipulituorejuusto, creme fráiche ja kananmuna, maustamaton tuorejuusto ja créme fraiche. Kalatäytteen päälle ripoteltu savulohta.




Pätkismuffinssi

Joskus keväällä tein tälläiset muffinssit. Ohje oli muistaakseni MariAnnikan sivuilla. Ohje löytyy täältä.


Suklaakakku





Isän syntymäpäiville tuli tehtyä tämä suklainen kuivakakku.

Siemennäkkileipä


Silloin tällöin tulee tehtyä siemennäkkileipää. Leipä on helppo tehdä ja hyvää naposteltavaa :-)

Ohje on ollut Turun sanomissa joskus keväällä.

SIEMENNÄKKILEIPÄ

2dl maissijauhoja
1dl auringonkukansiemeniä
1/2dl seesaminsiemeniä
1/2dl kurpitsansiemeniä
1/2dl pellavansiemeniä
1/2dl oliiviöljyä
2,5dl kiehuvaa vettä
sormisuolaa

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää öljy ja kiehuva vesi.
Painele taikina leivinpaperille tasaiseksi levyksi ja ripottele päälle sormisuolaa.
Paista leipää 150 asteessa 10min., ota pelti uunista ja leikkaa näkkileipä paloiksi.
Paista leikkaamisen jälkeen vielä noin 40min.
Näkkileipä on valmis, kun se tuntuu kynnellä kopautettaessa kovalta.  
Varo ettei näkkileipä pääse palamaan reunoilta.

Koristeita

Ystäväni kysyi, jos ehdin tekemään koristeita hänen tyttärensä valmistujaisiin, kun hän valmistuu lähihoitajaksi. Pikaisesti sain tälläiset koristeet aikaiseksi. Näitä oli kyllä kiva väkerrellä :-)


Fazerina-juustokakku



Pääsiäisen aikoihin tehdyt fazerina-juustokakut

Pokemonkakku

Blogi on viettänyt todellakin hiljaiseloa. Tämä vuosi on mennyt kuin siivillä, todella nopeasti. Leivottu on jonkin verran, mutta vähemmän.

Tämän kakun tein pojan 7- vuotis syntymäpäiville marraskuussa. Hän teki itse koristeet :-)
Gluteenittoman kakkupohjan välissä valkosuklaamousse ja mustikkahillo.