lauantai 11. toukokuuta 2013

Äidin gluteeniton lierihattu

Leivontafoorumilla on toukokuun haasteena kakku & kukka. Haasteesta lisää täällä.

Aina, kun kuorruttaa kakkua massalla, massa kerääntyy kakun ympärille lierihatun muotoon. Nyt ajattelin varta vasten tehdä lierihatun :) Päällinen on sokerimassaa, mutta olisi pitänyt sekoittaa myös marsipaania joukkoon, koska sokerimassa kuivuu niin äkkiä ja tulee ikäviä kuivumisen jälkiä.

Kakussa on kaakaokakkupohja. täytteeksi kokeilin ensimmäistä kertaa valkosuklaa-pätkismoussea ja punaherukkamoussea. Sokerimassan alla valkosuklainen sokerikreemi. Suklaaseokseen en laittanut liivatetta, mutta siihen on ihan hyvä laittaa.

Tyttären tanssistudion kevätjuhlaa vietettiin Turussa Logomossa. Tarjosimme mummeille näytöksen äitienpäivälahjaksi, jonka jälkeen kahvittelimme tällä kakulla meidän kotona jo tänään.Huomisen saamme  viettää oman perheen kesken, eikä tarvitse lähteä ajelemaan :)


Kakkupohja:
4 kananmunaa
1,5dl sokeria
1,5dl gluteenitonta jauhoseosta
1dl perunajauhoja
2rkl kaakaojauhetta
1tl leivinjauhetta

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi.
Sekoita kuivat aineet keskenään ja sekoita varovasti munavaahtoon.
Laita kakkutaikina halkaisijaltaan 24cm vuokaan
Paista uunin ala-osassa 175asteessa 35min.

Anna kakkupohjan jäähtyä. Halkaise kolmeen osaan. Pese kakkuvuoka ja vuoraa tuorekelmulla.

Kostutus:
Laktoositon maito

Valkosuklaa-pätkismousse (1 väliin):
2dl vispikermaa
200g maustamaton tuorejuusto
100g valkosuklaata sulatettuna
54g pätkis-suklaata
1/2tl vaniljasokeria
2 liivatetta
2rkl vettä

Sulata suklaat.
Vaahdota vispikerma.
Sekoita suklaat tuorejuustoon. Sekoita seos kerman joukkoon.
Mausta vaniljasokerilla.
Punaherukkamousse (1 väliin):
2dl vispikermaa
250g maitorahkaa
200g maustamaton tuorejuusto
2dl punaherukkasosetta siivilöitynä
4 liivatelehteä
2rkl vettä
1dl sokeria
2tl vaniljasokeria

Laita liivatteet likoamaan.
Soseuta punaherukat ja siivilöi ne.
Sekoita maitorahka, tuorejuusto, punaherukkasose ja sokerit.
Vatkaa kerma vaahdoksi.
Kuumenna vesi ja sulata liivatelehdet. Sekoita liivateseos punaherukka-seoksen joukkoon.
Yhdistä kerma ja punaherukkaseos.
Kuorrutuksen alle:
50g voita
50g appelsiinituorejuustoa
1rkl tomusokeria
125g valkosuklaata sulatettuna

Vatkaa kuorrutuksen alle tulevaa kreemiä varten voi, tuorejuusto ja tomusokeri.
Sulata valkosuklaa ja lisää seokseen, sekoita tasaiseksi. Levitä kakkupohjan päälle. Laita vielä hetkeksi jääkaappiin.
Kuorrutus:
500g sokerimassaa

Laita kakkupohja vuoan pohjalle. Kostuta maidolla. Laita kakkupohjan päälle punaherukkamousse. Laita toinen kakkupohja väliin. Kostuta maidolla ja laita valkosuklaa-pätkismousse vuokaan. Kostuta viimeinen kakkupohja ja laita vuokaan moussen päälle.

Anna hyytyä seuraavaan päivään.

Kumoa kakku tarjoilulautaselle.



Kaaviloi sokerimassa levyksi ja laita kakkupohjan päälle.

Koristele kakku.







Kakku sai palkinnoksi Valion kannustuspalkinnon:


2 kommenttia:

  1. Ihastuttava idea ja samalla hyvin hauska! Onnea haasteeseen!

    Terv. http://nami-hiiri.vuodatus.com

    VastaaPoista
  2. On kyllä oikein kiva idea kakuksi, erilainen :)

    Terveisin, Sly23 parisi

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi :)