tiistai 23. tammikuuta 2018

Mango-tyrnipikari - Vegaaninen

Aloitin viime syksynä leipuri-kondiittorin opiskelut yrittäjän oppisopimuksella. Tammikuussa alkoi kurssi tuotannon kehittäminen. Olen valinnut aiheeksi vegaaniset leivonnaiset. Vegaanisuus kiinnostaa itseäni ja on suuntaus tulevaan. Suunnittelen, kokeilen ja valmistan pienen tuoteryhmän vegaanisesti, joka myös siten soveltuu maidottomaan ja kananmunattomaan ruokavalioon. Osan leivonnaisista saa helposti gluteenittomaksi myös.

Aloitin kokeilun tästä mango-tyrnipikarista. Liivate korvattiin agar-agarilla. 4 liivatelehteä vastaa noin 2 reilua rkl agar-hiutaleita. En ole aikaisemmin kokeillutkaan käyttää agaria hyydyttämiseen. Hiutaleita liotettiin ensin kylmässä vedessä noin 10min. ja sen jälkeen keitettiin, niin että agar sulaa. Tähän meni myös noin 10min. En oikein tiennyt miten se kuuluisi lisätä massan sekaan, koska määrällisesti oli aika paljon kuumaa nestettä. Sekoitin joukkoon tyrnisosetta ja sekoitin tasaiseksi, jolloin se myös hieman jäähtyi. Nopeasti sekoitin agar-seoksen muun massan joukkoon ja hieman seos tuli nypyille. Agar hyytyi liian nopeasti kun joutui kosketuksiin kylmän massan kanssa. Lisäsin edelleen tyrnisosetta joukkoon ja sekoitin voimakkaasti. Aika hyvin nypyt hävisivät. Agar-jauhe saattaisi olla kätevämpi käyttää. Ehkä se kannattaisi kuitenkin lisätä kuumana koko massan joukkoon.... Ohjeen olen kirjoittanut niin, että seos lisätään kuumana massan joukkoon. Tällä estetään tuo nyppyyntyminen.

Kotoa ei löytynyt mangososetta, joten korvasin sitä mango-makupastalla. Käytän näitä todella harvoin, koska haluan että maut tulevat aidoista makuaineista. Kokeeksi joskus ostin muutamaa makua, mutta ovat aika teennäisen makuisia.

Kookoksen maku tulee hyvin esille. Tyrniä ja sokeria voi lisätä oman maun mukaan. Kokonaisuudessaan pikari on raikas ja pehmeä syötävä, eikä uskoisi ettei siinä ole maitotuotteita.


noin 10kpl

Pohjalle:

60g Lotus Biscoff-kekesejä (säästä hieman koristeluun)

Taputtele purkin pohjalle tiiviisti

Täyte:
2,5rkl agar-hiutaleita
12rkl vettä
2dl kaurakermaa
125g mango-jogurttivalmiste (happy coco mango-kookosjogurtti)
150g påMackan- tuorejuustovalmiste
2dl tyrnisosetta / mehua
1tl mango-makupasta
0,5rkl vaniljasokeria
0,5dl sokeria

Mittaa agar-agar ja vesi kattilaan. Anna turvota noin 10min.
Soseuta tyrnit ja siivilöi siemenet pois.
Vatkaa kaurakerma vaahdoksi.
Sekoita jogurttivalmiste, tyrnisose, tuorejuustovalmiste, sokerit ja makupasta sekaisin. 
Lisää kaurakermavaahto joukkoon. 
Kuumenna agar-liemi ja keitä niin kauan, että agar sulaa. 
Lisää agar-liemi nopeasti massan joukkoon. Sekoita voimakkaasti sähkövatkaimella. 
Lusikoi seos purkkiin ja laita kylmään hyytymään.

Koristele haluamallasi tavalla.


Samalla ohjeella voi tehdä hyytelökakun. Kakkuun laittaisin noin rkl enemmän agar-agaria. Ja pohjan keksimuruun hieman kasvipohjaista margariinia.

6 kommenttia:

  1. Hei,
    mistä olet ostanut noi purkit?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei taas,
      taitavat olla vaan ammattilaisille
      myynnissä.

      Poista
    2. Hei, Sallinen on vain ammattilaisille mutta noista muista saa muutkin.

      Poista
  2. Kävin lisäämässä kommentin aamulla mutta nyt se ei näykään. Eli vastaavia purkkeja saa Turun alueelta myös isommista marketeista, Tokmannilta ja muovitukusta.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi :)