sunnuntai 27. tammikuuta 2013

Zopf

Sly-pariltani saamassa paketissa oli ohje sveitsiläiseen Zopf- sunnuntaileipään. Zopf on vehnäpullan korvike ilman rusinoita ja niihin käytetään aina voita.
Sain hyvät ohjeet taikinaan ja letitykseen. Jonkin kohdan letityksen kohdalla olin ymmärtänyt jotenkin väärin, koska minun zopf ei ollut läheskään sellainen kuin kuvassa ;) Ja minun zopf oli hirmu iso =)
Mausta en osannut sanoa olisiko se pullaa tai leipää, maku oli vähän sellainen suolaisen makea. Mausta tuli mieleen mammani aikoinaan itse tekemät korput, ai että ne oli hyviä, kun laittoi voita päälle ja kastoi kahviin. Mamma se aikoinaan opetti minut kahvia juomaan, oisko juuri nämä korput toimineet houkuttimena... ;)

Ohjeessa käytetään Zopf-jauhoja. Koitin netin syövereistä hakea mitä zopf-jauhot on, mutta en löytänyt vastausta. Onkohan vain nimitys? Joka tapauksessa, kun oli kyse kuitenkin vehnäpullasta, niin ajattelin niiden tarkoittavan vehnäjauhoja ja niitä siis laitoin :)

Oli mukava kokeilla tälläistä hieman erilaista versiota pitkosta :)


Sveitsiläisen jauhopussin kyljessä oleva letitys
Ja tälläinen olisi kuulunut tulla ;)

500g jauhoja (Zopf-jauhoja)
20g tuoretta hiivaa paloiteltuna
0,5rkl suolaa
0,5rkl sokeria
75g pehmeää voita
3dl maitoa

Voiteluun: 1 keltuainen + 0,5tl auringonkukkaöljyä

Taikina tehdään normaalin pullataikinamme tavoin.
Anna taikinan levähtää vaivaamisen jälkeen 15-20min.

Paista 180 asteessa 40-45min.

1 kommentti:

  1. Hei, on varmaan koira juoksuttanut pitkin metsiä, kun en ole huomannut tätä laisinkaan! Ihanaa, kun kokeilit tätä reseptiä, kiitos!
    Meillä Zopf -jauhot myydään kyllä erikseen, äkkiseltään sanottuna eroa ei huomaa tavallisista. Sunnuntaileipä on pelkällä keltuaisella voideltu, hivenen suolainen, rapea kuorinen ja aina letitetty. Antaisin suorituksesta 9,5, niin voit tehdä uudemmasti!

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi :)