lauantai 23. kesäkuuta 2018

Juhannuskakku

Ajatuksissa oli tehdä juhannukseksi drip cake raparperimoussella. Ohjeenkin tein itselle valmiiksi. Kiireen vuoksi meinasi koko kakku jäädä tekemättä, koska kakkupohjan teko jäi torstai- illalle. En ikinä täytä kakkua samana päivänä kun se syödään mutta nyt oli pakko. Täyte ehti hyytyä vain muutaman tunnin mutta hyvin se pysyi kasassa. Tuorejuustokreemin levitys oli hieman haasteellista koska kakku oli pehmeää. Raparperia tulee käytettyä liian harvoin kakun välissä mutta kannattaa kyllä. Kokonaisuus oli raikas eikä liian makea. Kakkupohjana käytin voikakkupohjaa, joka on Kakkumonsterin sivuilta. Tein pohjan gluteenittomaksi semperin finmix-jauhoilla. Tein tyttären lakkiaisiin samaisen kakkupohjan käyttäen vaaleita jyttejauhoja. Ohje on hyvä ja gluteenittomaksi onnistuu jauhoilla kuin jauhoilla =) Valmista kakkupohja ja hilloke edellisenä päivänä. Kakun pinnalle tulevaan ganacheen kokeilin riisisuklaata, koska suomesta ei saa laktoositonta valkosuklaata. Riisisuklaalla saa laktoosittoman ganachen. Riisisuklaan väri oli aika ruma, vihertävä. Laitoin ganachen sekaan valkoista väriä, jauhemaista sekä nestemäistä. Mielestäni ganache onnistui hyvin ja riisisuklaa toimii ellei pysty käyttämään tavallista valkosuklaata. Kakun maku oli hyvä. Kakku kannattaa kuitenkin täyttää edellisenä päivänä, että se ehtii hyytyä kunnolla ja maut tasaantuvat.



Voikakkupohja
20cm vuoka

250g voita
250g sokeria
4 kananmunaa
225g vehnäjauho / gluteeniton jauhoseos
1tl leivinjauhetta

Vaahdota voi ja sokeri
Sekoita leivinjauhe jauhoihin
Lisää munat vuorotellen jauhojen kanssa
Paista 175 asteessa noin tunti

Raparperimousse
2 väliin
Täyte on reilu tähän vuoka kokoon ja kakusta tulee korkea

2dl vispikermaa
175g maustamaton tuorejuusto
250g maitorahka
2-4dl raparperihilloketta (oman makusi mukaan)
5 liivatetta (kaupan pieniä)
sokeria
vaniljasokeria

Moussen päälle tuoreita mansikoita

Raparperihilloke
550g raparperia
1,5dl sokeria
3rkl vettä

Valmista hilloke edellisenä päivänä.
Laita ainekset kattilaan. Keitä kunnes raparperit ovat pehmeitä.
Jäähdytä.

Kostutus
maito, raparperisiirappi (modo)

Tuorejuustokreemi
150g voita
250g tomusokeria
200g tuorejuustoa, vanilja

Vaahdota voi ja tomusokeri kuohkeaksi vaahdoksi.
Lisää tuorejuusto joukkoon.
Sekoita tasaiseksi. Jos on liian löysää, lisää joukkoon tomusokeria.

Valkosuklaa-ganache
40-50g kermaa
100g riisisuklaata
valkoista väriä

Kuumenna kerma höyryäväksi. Lisää suklaa joukkoon. Sekoita tasaiseksi.
Lisää valkoinen väri.
Jäähdytä kylmäksi.


Kokoaminen
Halkaise kakkupohja kolmeen osaan.
Kokoan kakun yleensä kakkulautaselle käyttäen irtovuokapohjan reunaa. Reunat voi suihkuttaa vuokaspraylla tai käyttää reunakalvoa.
Laita kakkupohja lautaselle reunuksen sisälle.
Kostuta maidolla. Laitoin myös raparperisiirappia hieman, mutta ilmankin pärjää.
Laita puolet täytteestä pohjan päälle. Viipaloi mansikoita täytteen päälle.
Tässä kohtaa laitoin reunakalvoa vuoan reunaan kun vuoka tuli täyteen ja reunat uhkaavasti alkoi loppumaan. 10cm korkea vuoka olisi ollut hyvä ottaa käyttöön.
Laita seuraava kakkupohja täytteen päälle, kostuta pohja. Laita loput täytteestä pohjan päälle ja viipaloi mansikoita päälle.
Viimeinen kakkupohja kanneksi. Kostuta myös päällimmäinen kakkupohja ja laita jääkaappiin hyytymään.

Irroita reunus. Levitä päälle ja reunoille tuorejuustokreemiä. Anna kylmettyä jääkaapissa ennen ganachen lisäämistä. 
Valuta ganache reunoille ja pinnalle.

Koristele haluamallasi tavalla!

Hyvää juhannusta <3


Tässä vielä tyttären lakkiaiskakku, jossa gluteeniton voikakkupohja jyttejauhoista. 
Ganache on candy meltseistä.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi :)