torstai 21. kesäkuuta 2018

Fresita-macarons

Nautin siitä kun saan kokeilla erilaisia makupareja. Macaron-täytteiden suunnittelu on todella mahtavaa, kun huomaa että ne toimivat. Pidän fresitan mausta ja koska hyytelökakkua olen siitä jo kokeillut, nyt aloin miettimään millainen macarontäyte siitä tulisi. Ja hyvähän siitä tuli. Kesäilmat eivät vain aina suosi macaronpohjien teossa. Muutenkin tuntuu, että macaronpohjien teossa ohjaavat korkeammat voimat. Joko sekoitat massaa liian vähän tai liikaa. Paistat liikaa tai liian vähän. Jokainen uuni on myös erilainen ja itse olen oppinut paistamaan omassa uunissa ja se on tasalämpö piirun vaille 150 astetta. Jos 150, se on liikaa. Sitten kokeilen onko hattu kiinnittynyt jalkaan, jos se liikkuu, paistoa 1min. kerrallaan lisää. Tässä taas on vaarana että vaaleat kuoret ruskettuvat. Käytän pohjissa Siliconmartin macaronmattoa. Siinä saa tasakokoiset pohjat. Jos massaa on sekoitettu liikaa, saattaa kypsymisessä olla ongelmia, eivätkä kuoret irtoa helposti. Lopputulos kyllä kruunaa kaiken vaivan <3Pohjat n. 140kpl

250g sokeri
80g vesi

95g kananmunan valkuainen A

250g mantelijauhe (Meira / Menu)
250g tomusokeri

80g kananmunan valkuainen B

1/2 prk noin 12g valkoinen jauhemainen väriaine super white


TYÖOHJE:

Erottele valkuaiset. Valkuainen A 95g valmiiksi vatkauskulhoon ja B toiseen kulhoon.

Hienonna mantelijauhe ja tomusokeri tehosekoittimen leikkuuterällä hienoksi.

Laita sokeri ja vesi kattilaan. Kuumenna kunnes saavuttaa 105-107 astetta. Laita valkuainen A vatkautumaan ja jatka sokeriseoksen keittämistä kunnes se saavuttaa 118-119 astetta.

ÄLÄ sekoita sokeriseosta kiehumisen aikana.

Kaada kuuma sokeriseos vatkautuneen marengin joukkoon ohuena nauhana koneen käydessä hiljalleen. Varo ettei sokeriseos osu vispilään tai kulhon reunoille. Anna koneen käydä hiljalleen 5min. niin että marenki jäähtyy.

Sekoita valkuainen B ja manteli-tomusokeriseos sekä väri kulhossa voimakkaasti lastalla käsin.

Lisää vatkattu marenkiseos manteliseoksen joukkoon kahdessa erässä. Sekoita tasaiseksi varovasti sekoittaen reunoilta keskelle. Seos on valmista kun vako umpeutuu 10sekunnissa. Mikäli massaa on sekoitettu liian vähän, jää nypykkä, jos liikaa se leviää liikaa eikä paistu kunnolla.

Pursota pellille leivinpaperin päälle kekoja / macaronmatolle. Kopauta peltiä 3-4 kertaa voimakkaasti. Itse nostan ilmaan noin 20cm ja irroitan jolloin pelti pamahtaa pöydälle ja perhe tykkää =)

Anna kuorien kuivahtaa 30-60min. Joskus voi lyhyempikin aika riittää. Tunti on aika hyvä kuorettumisaika.

Paista vähän vajaa 150 asteessa 10min. käännä pelti ja paista vielä 5min. HUOMAA että uunit ovat erilaisia ja etsimällä löydät oman uunisi lämpötilan. Tähän menee ehkäpä useita kertoja. 

Anna kuorien jäähtyä ennen kuin irroitat ne


FRESITATÄYTE

3/4dl kermaa
3/4dl fresitaa
190g valkosuklaata
mansikanpunaista väriainetta (progel)

Kuumenna kerma ja fresita. Kun alkaa höyrytä, ota liedeltä ja sulata suklaa joukkoon. Valkosuklaa tekee massasta hieman ikävän värisen, lisäämällä punaista väriainetta joukkoon, saa kauniin punaisen.

Anna seoksen jähmettyä jääkääkaapissa. Tähän menee muutamia tunteja.

Täytä kuoret ja laita kylmään.

Kun täyte ja kuoret ovat kiinnittyneet toisiinsa, maalaa pensselillä kultaisella värillä raita :)Tässä vielä siniset fresitamacaronit, joita tein eräisiin ylioppilasjuhliin :)2 kommenttia:

Kiitos kommentistasi :)