Leivo suomalaisia makuja - lehdessä oli ruisleipästen ohje jonka mukaan tein itse juuren. Pari vuorokautta tarvittiin juuren hapattamiseen eikä se vieläkään ollut liian hapanta. Aivan ihania ruisleipiä, enää ei kyllä tarvitse kaupasta ostaa =) Jopa meidän 9v. poika joka on tarkka syömästään leivästään, pyysi lisää....
45kpl
Taikinajuuri:
1dl hapanleipätaikinaa tai 3-4 hapanleipäviipaletta
1l vettä
1l ruisjauhoja
Ellei leivänjuurta ole omasta takaa, voi sen valmistaa hapanleipäpalasista liuottamalla ne haaleaan veteen. (käytin aitoa ruislimpun viipaleita missä oli käytetty vain ruisjauhoja)
Liuota leivänpalat / taikinanjuuri haaleaan veteen. Lisää ruisjauhot voimakkaasti sekoittaen.
Hapata taikinaa huoneenlämmössä vuorokausi tai pari, kunnes taikina kuplii.
Sekoita juurta silloin tällöin.
Pari tuntia ennen varsinaista taikinan tekoa, juureen lisätään 2-3dl ruisjauhoja
Taikina:
50g hiivaa
1dl vettä
3tl suolaa
3dl vehnäjauhoja (voit jättää pois ja korvata ruisjauhoilla)
noin 1l ruisjauhoja
Liuota hiiva lämpimään veteen ja sekoita se suolan kanssa juureen. Hiivan määrää voi vähentää, jos juuri kuplii voimakkaasti.
Lisää vehnäjauhot taikinaan ja ruisjauhoja niin paljon että taikina alkaa natista.
Anna taikinan kohota noin kaksinkertaiseksi. Aikaa kuluu kahdesta tunnista eteenpäin, riippuen taikinan happamuudesta.
Muista tässä vaiheessa ottaa pala taikinaa seuraavaa leipomiskertaa varten. Se säilyy pakastimessa tiiviissä muovirasiassa.
Leivo taikinasta tankoja. Leikkaa tangoista paloja ja pyörittele ne palloiksi.
Taputtele palloista suoraan leivinpaperille pieniä leipäsiä.
Anna kohota vähintään puoli tuntia.
Pistele pinta haarukalla.
Paista leipiä 250-275 asteessa uunin keskitasolla 10-15min. kunnes alkavat ruskettua pinnasta.
Leikkaa leipäset heti uunista ottamisen jälkeen saksilla keskeltä halki.
Säilytä leivät leikkauspuolet vastakkain kuivumisen välttämiseksi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos kommentistasi :)